Jasno
14°
Bratislava
Vladimíra
16.10.2024
Armáda síce zasahovala, ale skládka zostáva. Čo brzdí riešenie?
Zdielať na

Armáda síce zasahovala, ale skládka zostáva. Čo brzdí riešenie?

PRIEVIDZA / Vlani objavili policajti v areáli bývalého družstva v Nedožeroch - Brezanoch jednu z najväčších skládok nebezpečných odpadov. Boli tam dokonca rádioaktívne látky. Po dvoch týždňoch vtedy policajti odišli a TV JOJ zisťovala, kde odpad skončil.

​V obci tvrdia, že v areáli bývalého družstva sa viac než rok po policajnej akcii takmer nič nezmenilo. "Bohužiaľ, je tam to isté, čo pred rokom," hovorí zástupca starostu obce Martin Vavro. "Bolo veľké halo a odvtedy sa nič s tým nerobí," potvrdila obyvateľka obce.

Skládka si vyžiadala aj zásah armády

Pred rokom tu zasahovali nielen policajti a hasiči, ale aj armáda. Našli tu jednu z najväčších skládok nebezpečného odpadu. "Sú tu nebezpečné rádioaktívne látky, vysoko toxické látky pre ľudské zdravie a životné prostredie," uviedol riaditeľ enviropolície Mário Kern.

Výbušné látky boli v takom stave, že ich museli okamžite zlikvidovať. Urobili tak v poli za dedinou. Majiteľa objektu obvinili z nezákonného nakladania s odpadmi. Vinu popiera. "Cítim sa nevinný," povedal obvinený Ondrej Lazoň.

"Obec má eminentný záujem o odstránenie skládky. Je to na okresnom úrade v Prievidzi, ktorý údajne koná," informoval Vavro.

"Okresný úrad v Prievidzi uložil prevádzkovateľovi opatrenia zabezpečiť vykonanie preventívnych opatrení na odvrátenie bezprostredne hroziacej enviromentálnej škody spôsobenej prevádzkou prevádzkovateľa," ozrejmil prednosta Okresného úradu Prievidza Igor Vavro.

Rozhodnutie nie je právoplatné

Obvinený muž sa ale odvolal a tak toto rozhodnutie nie je právoplatné. Odpad tak naďalej zostáva tam kde bol aj pred rokom. "Z pohľadu bezpečnosti občanov to malo byť už dávno odstránené," hovorí zástupca starostu.

Likvidácia nebezpečných látok bude stáť milióny eur. Nie je vylúčené, že k nej dôjde až po skončení súdneho procesu. Ten je však v nedohľadne. "Prípravné konanie nie je skončené, vyšetrovateľ vykonáva úkony v zmysle Trestného zákona, prebieha aj znalecké dokazovanie," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Marián Sipavý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy