Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hedviga
17.10.2024
Šmýkali sa ako na ľade: Jablčný koncentrát zablokoval medzinárodný ťah
Zdielať na

Šmýkali sa ako na ľade: Jablčný koncentrát zablokoval medzinárodný ťah

CHMEĽOV / Na východe Slovenska vyrazili hasiči na pomoc vodičovi kamióna, ktorému začal za jazdy vytekať náklad. Išlo o jablčný koncentrát. Ten vytiekol na úsek dlhý päť kilometrov. Tekutina je síce ekologicky bezpečná, ale šmýka sa. Cestu na medzinárodnom ťahu museli pre jablká na niekoľko hodín uzavrieť.

Na ceste šmýkalo ako počas poľadovice na letných pneumatikách. 70% jablčný koncentrát začal z kamióna vytekať už pri Chmeľove, kým vodič zistil, že niečo nie je v poriadku prešiel kilometre do ďalšej dediny.

"Upozornili ma na to, chcel som sa sem vrátiť, no nepodarilo sa mi to. Šťava ešte viac vytiekla," priblížil vodič kamióna. "Po našom príchode sme zistili, že sa jedna o škvrnu veľkú 5 kilometrov. Začali sme s likvidačnými prácami. Výhodou je, že sa to dobre riedi s vodou a nie je to škodlivé pre prostredie," informoval veliteľ zásahu HaZZ Slavomír Suchanič.

Vodič kamión sa následne otočil a chcel sa vrátiť na odstavnú plochu po ceste na Chmeľovskom kopci

"Keď otvoríme vráta, všetko sa vyleje. Spravíme do toho dieru, neviem, čo tam dnu je. Ako vysoko to má naložené, v akej výške, ako je to rozliate. Nejedná sa o žiadnu nebezpečnú látku. Akurát je to šmykľavé a vyzerá to ako olej," pokračoval Suchanič.

Cestu na medzinárodnom ťahu vyčistili sa sprejazdnili až po niekoľkých hodinách. Predtým sa z oboch strán tvorili kolóny ako na hraničnom priechode. Na pomoc bolo vyslaných väčšie množstvo zo štyroch hasičských staníc. Na Chmeľovský kopec smerovala aj početná čata čistiacich áut správy a údržby ciest prešovského samosprávneho kraja. Vodič, ktorý smeroval z Moldavska sa zrejme až v domácej firme dozvie, čo sa vlastne stalo.

"Budem sa musieť vrátiť domov a budú zisťovať, čo sa stalo. Ja neviem, čo sa vo vnútri stalo. Je tam plomba, tak som tam ani nemohol pozrieť," zakončil vodič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy