Jasno
13°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Smrteľná tragédia: Strop domu sa zrútil na matku a syna s mentálnym znevýhodnením
Zdielať na

Smrteľná tragédia: Strop domu sa zrútil na matku a syna s mentálnym znevýhodnením

Hostišovce - Mimoriadne ťažký zásah majú za sebou rimavskosobotskí hasiči v obci Hostišovce. Viac ako hodinu a pol vyhrabávali spod sutín dve zasypané osoby. Strop na starom dome sa zrútil na ženu a jej syna. Jeden z nich žiaľ neprežil.  Na mieste bola aj naša reportérka Edita Hutková. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Obrovské nešťastie sa stalo krátko pred pol siedmou večer. V zadnej časti starého domu žila žena so svojím druhom a mentálne postihnutým synom. Večer boli všetci traja v obývacej izbe. Muž na chvíľu odišiel do kuchyne a vtedy sa v izbe zrútil strop. "Že ona vraj ležala na posteli, aj syn. A on medzitým odišiel neviem, dačo si zobrať z chladničky a medzitým to spadlo," opísala obyvateľka obce. 

Masa betónu a trámov uväznila ženu, aj jej syna. Na mieste sa zbehla celá dedina. "Odrazu len počuli veľký buchot a nič viac. Ja som len prišla, nevedela som čo sa deje, tak som dobehla a odrazu, že zasypaní," dodala obyvateľka obce. 

Pri vyslobodzovaní pomáhali policajti aj záchranári 

Domáci sa im do príchodu záchranných zložiek snažili pomôcť. Ťažké balvany už potom odhadzovali profesionáli. Sami vidíte, že išlo o náročnú akciu. Zasypaná bola celá izba, vo vnútri sa pre prach ťažko dýchalo. "Osoby boli zavalené aj trámami, aj sutinou, takže dosť komplikovaná bola záchrana," uviedol Szabolcs Figei, veliteľ zásahu HaZZ v Rimavskej Sobote. Pri záchranných prácach nám asistovali záchranári, naša celá jednotka, záchranári z Banskej Bystrice a aj policajti.

Ako prvú našli ženu. Tá už ale nejavila žiadne známky života. Podľa vyjadrenia obhliadajúceho lekára sa pravdepodobne udusila. "Veľké nešťastie. Pre obec je toto veľký šok, lebo toto je všetko rodina. Jednoducho, bude tu veľký smútok," povedala obyvateľka obce.

Syn mŕtvej ženy je mentálne znevýhodnený

Desiatky minút potom vyslobodzovali aj jej syna. Bolo to o to ťažšie, že Tibor nevie rozprávať. "On je chorý, chorý, jednoducho, nerozpráva. Mentálne. On chodil, všetko, len nerozprával," ozrejmila obyvateľka.

Pár minút po ôsmej už z domu vychádzali tímy záchranných zložiek a vynášali zraneného Tibora. Ženu sa žiaľ zachrániť nepodarilo. Jej mentálne postihnutého syna priviezli záchranári sem, na heliport do Rimavskej Soboty, kde si pre neho prileteli leteckí záchranári. "Leteckí záchranári mu doplnili liečbu , preložili na palubu a v stabilizovanom stave a pri vedomí bol transportovaný a odovzdaný do rúk lekárov trauma tímu v Banskej Bystrici," informovala Zuzana Hopjaková, hovorkyňa ATE. 

Mal veľké šťastie, pred ťažkými balvanmi ho uchránila doska. Z nemocnice by ho mali prepustiť už zajtra. "Polícia vo Veľkom Blhu začala TS pre trestný čin usmrtenie. Vyšetrovanie ďalej pokračuje," uviedla Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy