Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
EXKLUZÍVNE: Slovenská susedka opísala muža, ktorý je podozrivý z vraždy v Rakúsku
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Slovenská susedka opísala muža, ktorý je podozrivý z vraždy v Rakúsku

VIEDEŇ / Bol nekonfliktný a pár u ktorého žil naňho vyvíjali neustále nátlak. Takto opisujú blízki 59-ročného Slováka, ktorý mal v piatok zavraždiť ženu a následne sa ukryť v pivnici a odpáliť niekoľko výbušnín. Zistili sme, že Oleg svojho kamaráta pred rokmi žiadal o láskavosť, ktorá šokuje.

Oleg (59), ktorý vzbudil pozornosť po tom, čo mal brutálnym spôsobom zniesť zo sveta 65-ročnú Barbaru počas oberania orechov na viniči. Následne sa mal zabarikádovať v pivnici odpáliť nálož a zraniť dvoch policajtov pričom o niekoľko hodín neskôr zabiť aj seba.

Susedia ako aj jeho kamaráti ho považovali za utiahnutého človeka, ktorý však pri sebe stále nosil zbraň. "Keď vás stretol 10 krát za deň, 10 krát vás pozdravil. Mal rád zvieratá, bol to úplne príjemný človek," opísala suseda muža. "Oleg pomáhal v susednom vinárstve so zberom hrozna a s plnením fliaš. Bol vždy ochotný pomôcť, neveril by som, že to dôjde až tak ďaleko," uviedol Olegov kamarát Martin. 

Susedia nevedeli, akú hrozbu muž predstavuje

Susedia v tom čase nevedeli, akú hrozbu by mohol predstavovať. Rakúska polícia informovala o tom, že v minulosti bol hľadaný v Česku či Nemecku, a to pre výrobu výbušnín, ktoré dokonca obsahovali obohatený urán. 59-ročný Oleg býval v dome. A práve tam sa mal odpáliť v pivničných priestoroch. Policajti sa na miesto vrátili aj dnes, aby zistili či sa tu nachádzajú ďalšie výbušniny.

Počas celého dňa sa okolo domu pohybovalo väčšie množstvo policajtov. Priestory boli značne zdevastované po explózii. Policajtom komplikovalo prácu aj to, že sutiny z pivničných priestorov im neumožňovali sa dostať do bezprostrednej blízkosti tela. "Ešte stále preverujeme miesto v pivnici a až keď to bude skontrolované a nebude hroziť ďalšia možná explózia, tak potom môžeme vyniesť telo a zaistiť ďalšie stopy," informoval Johan Baumschlager, hovorca polície Niederösterreich. 

Konal pod stresom a po konflikte so ženou

"Hádali sa 2 týždne dozadu a Oleg bol pod stresom. Minulý týždeň mi povedal, že Barbara mu robí problémy a že je vystresovaný, no a potom to eskalovalo," opísal Olegov kamarát Martin. 

Martin, ktorý bol Olegovim blízkym kamarátom hovorí, že mu krátko po vražde Oleg volal so slovami stalo sa niečo hrozné, a aby prišiel za nim. Počas nášho rozhovoru si ale spomenul na detail, ktorý ho pred tromi rokmi šokoval. "Doniesol mi USB kľúč s prosbou, aby som mu vytlačil dokumenty, ktoré sa tam nachádzali. Bolo tam množstvo strán o tom, ako sa robia bomby," opísal kamarát muža. 

Úrady o jeho pobyte nevedeli

Oleg mal žiť v obci zhruba 10 rokov, bez akýchkoľvek znalostí úradov o jeho pobyte. Rakúska polícia tvrdí, že mal naposledy trvalý pobyt na Slovensku. O tom, že robí niečo nekalé mali miestni informácie už dlhodobo. Na to čo sa stalo sme sa snažili spýtať aj Huberta, priateľa nebohej Barbary, čo sa udialo však komentovať nechcel. "Ja aj ten Hubert sme vedeli, že on chodí si do Čiech a na Slovensko, raz-dva razy do mesiaca vymieňať zbrane, kupovať zbrane, bomby zostavoval a takéto veci," povedala suseda.

Oslovili sme pre to aj Slovenskú políciu, tá nám v stanovisku uviedla, že rakúskej polícii poskytla potrebné informácie. Viac detailov sme sa ale nateraz nedozvedeli. "Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia PZ bol rakúskymi orgánmi požiadaný o súčinnosť, ktorú sme v potrebnom rozsahu rakúskym kolegom poskytli. K rozsahu a obsahu komunikácie so zahraničným partnerom k tejto veci nie je možné poskytnúť bližšie informácie, nakoľko ide o prebiehajúce konanie v zahraničí," ozrejmila Zuzana Hrabovská, hovorkyňa Policajného prezídia.

Redaktor Krimi Sebastian Pavlis sa v rakúskej dedine rozprával so slovenskou susedkou, ktorá ho údajne poznala a opísala chvíle, ktoré mali viesť k vražde ženy a k veľkej policajnej dráme, ktorá nasledovala. Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy