Skoro jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Zábavná pyrotechnika pravdepodobne spôsobila požiar stoviek balíkov slamy
Zdielať na

Zábavná pyrotechnika pravdepodobne spôsobila požiar stoviek balíkov slamy

PREŠOV / Na stoh slamy, ktorý v sobotu večer niekto zrejme úmyselne podpálil, celú noc dozerali prešovskí dobrovoľní hasiči. Horieť začalo asi dvesto balíkov. Pred požiarom tam videli partiu mladých ľudí, ktorí mali používať zábavnú pyrotechniku. Polícia už v prípade začala trestné stíhanie.

​Možnosť úmyselného zavinenia

Podľa prvotných informácií hasiči a polícia preverujú aj úmyselné podpálenie. Pred vznikom požiaru ľudia bývajúci neďaleko počuli zvuky pyrotechniky. Cestu, ktorá slúži ako obslužná cesta k rýchlostnej R4ke, využíva najmä mládež na prechádzky.

Škoda za desaťtisíce eur

Stoh slamy už nemalo zmysel zachraňovať. Kúdoly dymu smerovali na prešovské sídlisko. "Ten dym je taký trošku nepríjemný, veď samozrejme, je to oheň, môže byť trochu štipľavý, ale toto nie je nič toxické čo by mohlo spôsobiť nejaké problémy," hovorí Branislav Obal, veliteľ dobrovoľného hasičského zboru v Prešove.

Na mieste požiaru zasahovali profesionáli z hasičskej stanice v Prešove spolu s dobrovoľníkmi. Na poli nad mestom ostali potom členovia dobrovoľného hasičského zboru mesta Prešov, ktorí celú noc dozerali na to, aby sa požiar nerozšíril. Stoh tvorilo asi dvesto balíkov. Na miesto požiaru prišiel aj jeho majiteľ. "Škoda bola v tomto prípade predbežne vyčíslená na viac ako 10 tisíc eur. Polícia okolnosti tohto prípadu preveruje," informuje hovorkyňa krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne Jana Ligdayová.

Záchrana nemá zmysel

"Naša priorita je dozerať na to, aby sa požiar nerozšíril ďalej, plus také jemné rozoberanie aby ten stoh dohorel čo najskôr. Majiteľ povedal, že to nemá cenu zachraňovať, aby to teda tým pádom čo najskôr dohorelo" tvrdí Branislav Obal. "Poverený príslušník obvodného oddelenia policajného zboru Prešov - sever začal v prípade trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovanie cudzej veci," objasňuje Ligdayová.

Slama sa hasiť nedá

V tomto prípade je dôležité už len chrániť okolie, aby sa požiar ďalej nerozšíril. Slama sa hasiť nedá, keďže sú to rúrky ktoré majú vnútri vzduch, po ktorých voda steká. Tým pádom by sme ju potrebovali celú utopiť, alebo ako teraz čakáme kým to dohorí," hovorí Stanislav Regec, člen dobrovoľného hasičského zboru mesta Prešov"Bude to ešte tlieť, bude to treba kontrolovať a potom začať rozoberať ak, aby sa všetky ohniská zlikvidovali," dopĺňa Branislav Obal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy