Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Čo malo predchádzať vražde v rakúskych viniciach a kto je Oleg?
Zdielať na

Čo malo predchádzať vražde v rakúskych viniciach a kto je Oleg?

VIEDEŇ / Ostatky 59 ročného Slováka Olega, ktorý mal v piatok 18. októbra v Rakúsku zavraždiť ženu a sám seba mal napokon výbušninami vyhodiť do vzduchu už mali podľa Rakúskej strany vytiahnuť. Do pivničných priestorov vyslali robota. V dome našli aj rôzne chemikálie, či dlhú strelnú zbraň.

Záľubou Olega boli výbušniny

Oleg (59), mal v Rakúsku žiť desať rokov. V rodine Barbary a jej partnera Huberta vo viniciach v Zistezdorfe asi 3 roky. V krajine nebol registrovaný a ani nepoberal dávky. Partnerom mal pomáhať vo viniciach. Podľa slov domácich dostával len almužnu. Žil v ich druhom staršom dome, kde mal skladovať zbrane, či výbušniny, v ktorých mal záľubu.

"On tam mal bomby, on tam mal zbrane. Videli tam všetky tie dynamity, zápalné šnúre a neviem, čo všetko. Všetci vedeli, teda Martin. Hubert sme vedeli, že chodí si do Čiech a na Slovensko, čo tu bol celý čas chodil raz, dva razy do mesiaca vymieňať zbrane, kupovať zbrane, bomby zostavoval, predával," opísala suseda Mária. 

​Žena u ktorej žil, sa údajne správala zle k Olegovi

​Podľa jej slov, ako aj svojho dobrého kamaráta Martina bol nekonfliktný a slušný. Rodina u ktorej žil a pomáhal jej, sa mala k nemu správať zle. "Oni ho brali ako otroka, horšie, ako psa. Oni žiadne pekné slovo nič také. Hento sprav, to sprav a okamžite. Úplne strašne sa k nemu chovali a to bolo vyvrcholenie," opísala suseda Mária. "Oleg bol pod stresom. Minulý týždeň mi povedal, že Barbara mu robí problémy, a že je vystresovaný, no a potom to eskalovalo," opísal Martin, kamarát Olega. 

"Oni zbierali orechy a sa začali hádať, tá Barbara zase nadávala tomu Olegovi. Hubert sa zobral, že ide zobrať jedlo do domu a že sa vráti za nimi. Oleg sa otočil chrbtom k tej Barbare a išiel ďalej zbierať tie orechy a ona naňho kričala, už to psychicky nezvládol otočil sa, vytiahol nôž a podrezal jej krk," priblížila suseda Mária.

Najskôr údajne zavolal kamarátovi

K žene neprivolal záchranárov, či policajtov, ale zavolal kamarátovi Martinovi, aby prišiel za ním. To sa už vrátil Hubert a keď videl, čo sa stalo volal pomoc. Oleg utiekol do domu, kde sa mal zabarikádovať v pivnici, neskôr odpáliť nálož a zraniť pri tom dvoch policajtov. O niekoľko hodín neskôr mal pri ďalšej explózii zabiť aj seba.

"Pivnica je vážne poškodená, jej priestory boli prehľadané s pomocou technických zariadení a dronov. Takto sme v nej objavili kusy tela. Časti tela boli v priebehu nedeľného popoludnia vynesené von s použitím špeciálneho robota," uviedla Manuela Weinkirn, hovorkyňa polície Niederösterreich.  

Rakúska polícia na prípade stále pracuje 

V pivnici našli a zaistili aj poloautomatickú dlhú strelnú zbraň a muníciu. V miestnosti, kde Oleg spával našli aj chemikálie, ktoré poslali na analýzu. "Štátne zastupiteľstvo nariadilo vykonanie pitvy, čakáme na jej výsledky ako aj na výsledky odobratej vzorky DNA, ktorá bola odobraná s pomocou robota," informovala Manuela Weinkirn. 

Rakúska polícia informovala o tom, že v minulosti bol podozrivý muž hľadaný nielen v Česku. V Nemecku mal byť Oleg dokonca za výrobu a držbu výbušnín, dokonca výbušných zariadení s uránom trestne stíhaný. "Spolkový Kriminálny Úrad neposkytuje žiadne informácie o prebiehajúcich, alebo ukončených vyšetrovaniach," znelo v stanovisku Spolkového Kriminálneho Úradu. Rakúska polícia na prípade stále pracuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy