Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Inštruktor, ktorý postrelil kadetku Mišku skončí vo väzení
Zdielať na

Inštruktor, ktorý postrelil kadetku Mišku skončí vo väzení

Archívna reportáž

Obvinený nevykonal podobný incident prvý raz

BRATISLAVA / Pred senátom Krajského súdu Bratislava sa v utorok, 22. októbra, začal odvolací proces s bývalým pedagógom Akadémie Policajného zboru Vladimírom Š., ktorý vlani postrelil svoju študentku a spôsobil jej trvalé následky.

Prokurátor Peter Pilár žiadal pre bývalého pedagóga Akadémie Policajného zboru Vladimíra Šeparneva nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s minimálnym stupňom stráženia. Tiež žiada expedagógovi uložiť zákaz pedagogickej alebo obdobnej činnosti a nosenie a manipuláciu so strelnými zbraňami v trvaní sedem rokov a prepadnutie policajného opasku.  

Zástupcovia poškodených trvali na ponechaní výšky náhrady škody v rovnakej sume, ako uložil prvostupňový súd.
Obhajoba žiada, aby súd ponechal rozhodnutie prvostupňového súdu týkajúce sa výšky trestu, aby upravil trest zákazu činnosti a s nárokom na náhradu škody odkázal poškodených na civilné konanie.

Priebeh odvolávacieho procesu

Krajský súd v Bratislave vydal počas odvolávacieho procesu, ktorý sa konal v utorok 22. októbra, verdikt. Obvinený bol odsúdený na rok väzenia s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu udelil aj zákaz manipulácie so zbraňami a zákaz vykonávať funkciu na päť rokov. 

"Odvolací súd sa nestotožnil s uloženým podmienečným trestom súdom prvého stupňa, a to vzhľadom na následky, ktoré spôsobil žalovaný skutok, pričom u obžalovaného podľa senátu išlo o hrubé zanedbanie povinnosti inštruktora streľby a o jeho ľahostajnosť a nezodpovednosť," priblížil hovorca bratislavského krajského súdu Pavol Adamčiak.

Obhajca Šeparneva Ľuboš Pejhovský poukázal na to, že išlo o sled nešťastných náhod a zlyhanie ľudského faktora s tým, že k žiadnym iným porušeniam predpisov zo Šeparnevovej strany nedošlo. "Inšpekcia vypracovala písomnú správu, ktorá je súčasťou spisu. Na základe šetrenia inšpekcia konštatovala porušenia bezpečnosti zo strany Akadémie Policajného zboru. Tieto pochybenia nemôžu padať na obžalovaného," ozrejmil Pejhovský.

Obžalovaný Vladimir Šeparnev si však rozsudok nevypočul, pred jeho vynesením zo súdu odišiel a už sa nevrátil. Svoj skutok v záverečnej reči oľutoval, berie si ho za vinu. Konštatoval, že ako inštruktor je na cvičisku zodpovedný za všetko.

​Prvostupňový súd uložil vo februári Vladimírovi Šeparnevovi trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov. Podľa rozsudku mal tiež študentke nahradiť škodu vo výške 48 640 eur, ministerstvu vnútra v sume 5 662 eur a zdravotnej poisťovni 28 284 eur.

Súd mu zároveň zakázal vykonávať funkciu alebo povolanie, pri ktorých dochádza k držbe zbrane a k manipulácii so strelnými zbraňami.

Súvisiace články