Jasno
17°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Živý mŕtvy: Po 20 rokoch sa ozval muž, ktorého vyhlásili za mŕtveho
Zdielať na

Živý mŕtvy: Po 20 rokoch sa ozval muž, ktorého vyhlásili za mŕtveho

SLOVENSKO / O tom či existuje život po smrti a ako prebieha, polemizujú mnohí. S istotou to vie povedať pán Štefan, ktorý zdá sa žije ako mŕtvy už skoro 20 rokov.

Po mužovi pátra polícia od roku 2005, čiže skoro 20 rokov. Po 12 rokoch nezvestnosti na návrh rodiny bol vyhlásený za mŕtveho a rodine bol vystavený úmrtný list s dátumom úmrtia 28.6. 2005. Nám sa ozval človek ktorý tvrdí, že on je tým mŕtvym po ktorom policajti pátrajú.

"Ja som sa s ním nestretol a však doklady a informácie, ktoré mi poskytol nasvedčujú tomu, že je to skutočne tá osoba," uviedol advokát "mŕtveho" Miroslav Miert. Keďže s živým mŕtvym sa osobne nestretol ani jeho advokát, tak sme sa rozhodli jeho tvrdenia overiť a dohodli sme si stretnutie. Na muža je vydaný na Slovensku stále platný zatýkací rozkaz.

Streli sme sa s ním v česko-nemeckom pohraničí

"Mám starú totožnosť, mám vystavený aj rodný list a osvedčenie o štátnom občianstve. Je to od notára overené o žití, že žijem. Že som to ja a že žije," povedal "živý mŕtvy" Štefan Žipaj Sabol. Muž nám tvrdil že odišiel z domu a nikomu z rodiny sa vôbec neozýval zo strachu, aby ich ochránil pred ľuďmi, s ktorými sa zaplietol.

"Boli tam nejaké vyhrážky a z toho dôvodu som nikoho 20 rokov nekontaktoval," vysvetlil Sabol. O tom, že ho hľadajú policajti a že je oficiálne mŕtvy sa vraj dozvedel len nedávno. "U nás na Slovensku môže byť trestné konanie vedené len voči živej osobe. To znamená, že pokiaľ sa zistí že niekto je mŕtvy, alebo vyhlásený súdom za mŕtveho, tak potom takéto trestné stíhanie je neprípustné," informoval právnik Milan Ficek.

Voči mŕtvej osobe je síce trestné stíhanie neprípustné, no v tomto prípade prokurátor má iný názor

"S poukazom na Vašu argumentáciu ako aj výnimočnosť daného stavu Vám oznamujem, že napriek vyššie uvedenému rozhodnutiu tunajšieho súdu OČTK nemôže vášmu návrhu vyhovieť vzhľadom na to, že ako vy tvrdíte Váš klient Štefan Žipaj Sabol je živý a teda nie je dôvod ani odvolávať vydaný príkaz na zatknutie," tak znelo vyjadrenie prokuratúry.

"Budeme sa ho snažiť oživiť a ako dopadne trestné konanie to uvidíme," uviedol advokát Miert. Trestné konanie by podľa právnika malo byť zastavené, lebo po novele trestného zákona sa už nejedná s poukazom na výšku škody o trestný čin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy