Skoro jasno
17°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Smrť rysa vyriešená: Nebolo to pytliactvo
Zdielať na

Smrť rysa vyriešená: Nebolo to pytliactvo

HUMENNÉ / Nebolo to pytliactvo. Štátna ochrana prírody už pozná dôvod úmrtia rysa ostrovida, o ktorom sme vás informovali v uplynulých dňoch. Podľa polície zviera zrazilo auto. Pre vodiča je zrazenie chráneného zvieraťa problém.

Pozostatky zvieraťa prevzali pracovníci ŠOP a nasledovala pitva. Rys ostrovid je celoročne chránený. Pozostatky našiel úplnou náhodou cyklista, a to neďaleko cesty na trase Kochanovce – Ľubiša. Bezprostredne po náleze však nebola jasná príčina úmrtia. Ochranári žiadali okolnosti prešetriť a vylúčiť, že mohlo ísť o pytliactvo.

"Išlo o ročné mláďa rysa. Bolo zhodnotené usmrtenie dopravným prostriedkom," tak znelo stanovisko ŠOP SR. "Veľmi zriedkavo sa to stáva rysovi, pretože rys je veľmi opatrné zviera. A aj tých rysov nemáme tak veľa na Slovensku a nevyskytuje sa blízko takých frekventovaných ciest," priblížil náčelník LOZ Vlk Juraj Lukáč.

"Vodič na mieste nehody nezotrval, nehodu neohlásil a z miesta odišiel," uviedla hovorkyňa KR PZ Jana Ligdayová. A teda tým, že kolíziu neohlásil, sa dopustil priestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Spoločenská hodnota rysa ostrovida je 10-tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy