Skoro jasno
11°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Zašifroval systémy 22 firmám: Hacker spôsobil spoločnostiam škodu cez 2,5 milióna eur
Zdielať na

Zašifroval systémy 22 firmám: Hacker spôsobil spoločnostiam škodu cez 2,5 milióna eur

SLOVENSKO / Zašifroval IT systémy nemeckých spoločností a potom od nich žiadal výkupné v desiatkach tisícoch eur. Ukrajinského hackera zadržali v Rovinke nemeckí policajti v spolupráci s bratislavským kolegami. Firmám spôsobil škodu v miliónoch eur.

Pre 38-ročného Sergeja si prišli priamo kriminalisti z nemeckého Stuttgartu spolu bratislavskými kolegami a PPUčkami. Zásahové komando ho zadržalo v Rovinke, kde býval. "Muža zadržali na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu, vedeného v trestnej veci, týkajúcej sa trestných činov počítačovej kriminality a vymáhania peňazí alebo inej výhody a vydierania," uviedol hovorca KR PZ Michal Szeiff.

Podľa polície mal ešte v roku 2018 získať prístupové údaje zamestnanca nemeckej súkromnej IT spoločnosti. Dostal sa tak do infraštruktúry jej zamestnancov a neskôr zašifroval systémy 22 spoločností. Firmám tak celkovo spôsobil peňažné škody vo výške takmer 2,5 milióna eur.

Za dešifrovanie systémov si mal obvinený pýtať výkupné

Zaplatilo ho 6 spoločností vrátane štátneho divadla v Stuttgarte. Za výkupné mu spolu zaplatili asi 100-tisíc eur. Počas domovej prehliadky v jeho byte zaistili počítače, pevné disky, USB kľúče ako aj kryptopeňaženku s heslami a viaceré dokumenty. V byte mal mať aj drogy, ktoré odoslali na znalecké skúmanie.

"Obvinený 38-ročný Sergeii P. občan Ukrajiny sa v súčasnej dobe nachádza vo vydávacej väzbe, o jeho vydaní na trestné stíhanie do Nemecka rozhodne príslušný súd," informoval Szeiff.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy