Jasno
18°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Pri prestrelke medzi gangmi zomrelo 16 ľudí vrátane dvoch policajtov
Zdielať na
Krimi

Pri prestrelke medzi gangmi zomrelo 16 ľudí vrátane dvoch policajtov

Archívna reportáž

MEXIKO / Pri prestrelke, ktorá sa vo štvrtok24. októbra strhla medzi dvoma znepriatelenými zločineckými skupinami v mexickom štáte Guerrero, prišlo o život 16 ľudí vrátane dvoch policajtov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie úrady. Táto časť Mexika sa v posledných mesiacoch potýka s mimoriadnou vlnou násilia páchaného najmä drogovými gangmi.

Vo štvrtok okolo piatej hodiny ráno (13.00 SELČ) sa v hornatej vidieckej oblasti tohto štátu na juhozápade Mexika stretli bojujúce kartely, ktoré sa tu snažia rozširovať svoje teritórium. Do prestrelky zasiahla miestna polícia, pričom dvaja policajti boli zabití a štyria zranení, uviedlo vo vyhlásení mexické ministerstvo obrany. Stav zranených policajtov je po poskytnutí lekárskej pomoci stabilizovaný. Na útok reagovala tiež neďaleká základňa Národnej gardy a traja vojaci boli zranení.

Ostatných 14 mŕtvych boli pravdepodobne členovia zločineckých skupín, uviedlo ministerstvo. Bezpečnostné sily okrem toho zatkli ďalších 11 podozrivých a zabavili 16 vozidiel, vrátane troch obrnených, 15 ručných zbraní, jednu útočnú pušku a jeden samopal.

Štát Guerrero, ktorý sa rozkladá medzi pobrežím Tichého oceánu a pohorím Sierra Madre, je vstupnou bránou pre drogy do Mexika a po dlhý čas bol producentom maku, suroviny pre výrobu heroínu, podotkla agentúra AFP. Guerrero v posledných mesiacoch čelí vlne násilia kvôli stretom medzi dvoma hlavnými gangmi, Los Tlacos a Los Ardillos, ktoré spoločne s ďalšími menšími skupinami bojujú o kontrolu nad jeho územím.

Pred dvoma týždňami bol iba šesť dní od nástupu do funkcie obzvlášť brutálnym spôsobom zavraždený starosta mesta Chilpancingo, správneho strediska štátu. Tri dni predtým bol zabitý generálny tajomník radnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy