Zatiahnuté
12°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Prevencia na základných školách: Žiaci sa pripravovali na ozbrojený útok
Zdielať na

Prevencia na základných školách: Žiaci sa pripravovali na ozbrojený útok

BRATISLAVA / Muž so zbraňou v ruke sa pohyboval po základnej škole v Bratislave. Žiaci aj zamestnanci sa rozutekali a snažili sa pred strelcom skryť. Našťastie sa nikomu nič nestalo. Išlo totiž o plánované cvičenie.

​Cvičenie prebiehalo na jednej z najväčších škôl na Slovensku. Zamerané bolo na ochranu pred aktívnym strelcom. Žiaci sa naučili, ako sa správať v prípade ozbrojeného útoku. V praxi si vyskúšali tri základné bezpečnostné pravidlá.

"Prvým krokom je "Utiecť". Snažím sa opustiť školu, ísť von, aby som dokázal zabezpečiť pomoc, volať policajtov, " hovorí vedúci celého cvičenia, Roman.

​Druhým dôležitým krokom je "Ukryť sa". Úlohou žiakov bolo nájsť si čo najrýchlejšie a hlavne v tichosti miesto, kde by ich strelec nenašiel.

"Môže to byť aj za stolom, kde ten útočník nevidí. Pokiaľ je to možné zabarikádujem dvere, aby tam nebol možný vstup. On nebude mať tendenciu vstupovať, chce tam byť krátko, vyhľadávať ciele a pokračovať ďalej, " ďalšej objasňuje cvičiteľ Roman.

Dôležité je tiež neupozorňovať na seba. A teda zhasnúť svetlá a vypnúť zvonenia.

"Deti museli byť veľmi potichu, aby som si ich nevšimol, " tiež objasňuje pomocný inštruktor a  zároveň imitátor strelca, Lukáš.

V prípade, ak si útočník potenciálne obete všimne, nastupuje tretie dôležité pravidlo.

"Musím začať bojovať. Vyhľadávam všetky možné predmety, knihy, hocičo čo mám v tej triede, čo môžem využiť ako zbraň, " vyjadruje sa vedúci cvičenia Roman.

"Pokiaľ to školy nebudú precvičovať, alebo to nebudú vedieť zvládať, tak je vysoká pravdepodobnosť že tie mäkké ciele môžu byť zasiahnuté vo veľkom množstve, " znova pomocný inštruktor Lukáš.

Predísť incidentom ako aj ozbrojeným útokom na školách majú pomôcť bezpečnostné audity. Prioritou je ochrana tzv. mäkkých cieľov.

No a každej škole, ktorá sa do bezpečnostného auditu zapojila, bol napríklad pridelený aj policajt.

"Naša škola má prideleného policajta. Priamo na tú policajtku, kedykoľvek je možné ju kontaktovať či už telefonicky alebo emailom v prípade akejkoľvek potreby, " vysvetľuje riaditeľ Základnej škola Alexandra Dubčeka, Pavol Bernáth.


"Je to situácia, ktorá sa žiaľ už deje všade vo svete. Čím skôr budú situáciu riešiť, skôr sa vedia vyvarovať danej situácii aktívneho strelca na škole. Toto je scenár, ktorý musí byť zvládnutý úplne 100% perfektne, " uzatvára pomocný inštruktor Lukáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy