Zatiahnuté
15°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Živý mŕtvy: Muž musel na súde preukázať, že naozaj žije a nie je mŕtvy
Zdielať na

Živý mŕtvy: Muž musel na súde preukázať, že naozaj žije a nie je mŕtvy

VRANOV NAD TOPĽOU / Štefan Žipaj Sabol. Muž, ktorý bol skoro 20 rokov mŕtvy, aj tak po ňom policajti pátrali a vydali na neho zatykač, sa postavil pred súd. Ten však nerozhodoval o jeho vine či nevine, ale o tom, či žije.

​Štefan tvrdí, že sa v mladosti zaplietol ľuďmi, ktorí robili nezákonne veci a keď odmietol spolupracovať prišli vyhrážky. "Buď ublížia mne alebo rodičom," opísal Štefan Žipaj Sabol, muž považovaný za mŕtveho. 

Musel súdu dokázať, že žije

Muž sa tak zo strachu o rodinu rozhodol radšej odísť zo Slovenka. Žil v cudzine ako bezdomovec, nejakú dobu pracoval v cirkuse a na stavbách. Žil mimo systému skoro 20 rokov. Nikomu z rodiny sa vôbec neozval a tak ho vyhlásili za mŕtveho. "Už chcem žiť normálny život," povedal Štefan Žipaj Sabol.

O tom či to tak bude rozhodoval súd vo Vranove nad Topľou, kde sa muž dostavil v sprievode svojho advokáta. Muž bol podľa zákona mŕtvy na súde tak musel preukázať že žije. "Okresná prokuratúra Vranov nad Topľou podala podnet, aby súd svoje vyhlásenie za mŕtveho zrušil," uviedla prokurátorka. "V celom rozsahu súhlasíme s návrhom navrhovateľa," uviedol Miroslav Miert, advokát muža. 

Muž na súde ožil

Obe strany sa v pojednávacej miestnosti zhodli na tom, že prítomný Štefan žije. Sudkyňa vyhlásenie za mŕtveho zrušila a Štefan teda "podľa práva" ožil. "Nevedel som čo môžem očakávať od toho súdu. Teraz som spokojný, že žijem," dodal Štefan Žipaj Sabol.

Prvé kroky Štefana po zmŕtvychvstaní smerovali rovno na políciu, kde išiel vypovedať ku krádeži, ktorá sa mala stať pred 20 rokmi. V ruke držal talizman. Neskrýval obavy. "Na polícii mu bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia ktoré prevzal. Voči nemu sme podali sťažnosť. Následne bol vykonaný výsluch," povedal Miert. "Nevedel som z čoho som obvinený išiel som so svojim advokátom a už to máme vyriešené," ozrejmil Štefan Žipaj Sabol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy