Oblačno
30°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Studený front aj tropické teploty. Aké počasie nás čaká v najbližších dňoch?
Zdielať na

Studený front aj tropické teploty. Aké počasie nás čaká v najbližších dňoch?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Záver pracovného týždňa priniesol príjemné slnečné počasie, hoci k večeru na západe pribudla oblačnosť a bola až zamračená obloha, ale bez dažďa. Teplota v tých najteplejších lokalitách bola tesne pod hodnotou letného dňa.

Cez víkend očakávame studený front

Oblačnosť v piatok 14. júna súvisela s teplým frontom, ktorý ale prešiel našim územím bez výraznejších prejavov. V sobotu 15. júna budeme čakať na studený front, ale ešte pred ním k nám bude prúdiť teplejší vzduch. Ten sa v noci ešte veľmi neprejavil, ale počas dňa jeho prílev pocítime. Sobota (15.6.) bude príjemne málooblačná, ale opäť podvečer bude od západu oblakov pribúdať. V západnej polovici bude podvečer až zamračená obloha a ojedinele sa objavia prehánky, veľmi výnimočne aj búrky. Denné maximum bude od 23 do 28 stupňov Celzia, na severe bude lokálne chladnejšie, okolo 21 stupňov Celzia. Vietor zafúka od juhu, do tridsať kilometrov za hodinu, na západe v nárazoch okolo 45 kilometrov za hodinu.

Nedeľa 16. júna bude u nás v znamení prítomnosti studeného frontu. To znamená, že bude prevažne oblačno, postupne na mnohých miestach prehánky, ojedinele aj búrky. V noci sa ochladí na šestnásť až desať stupňov Celtia, cez deň sa vzduch prehreje na 22 až 27, na severe okolo dvadsať stupňov Celzia. Vietor sa zmení na severozápadný do 25-30 kilometrov za hodinu.

Začiatok týždňa aj s tropickými teplotami

Už od pondelku 17. júna  sa začne výrazne otepľovať. Začne k nám prúdiť od juhozápadu teplý vzduch. Oblakov a aj zrážok bude málo. Denná maximálna teplota v pondelok (17.6.) vystúpi na 22 až 29 stupňov Celzia . V utorok (18.6.) sa prehupneme v najteplejších lokalitách cez tropických tridsať stupňov Celzia, ale musíme počítať v kopcovitých oblastiach krajiny s vývinom kopovitej oblačnosti a s výskytom prehánok, prípadne aj búrok.

Z dnešného pohľadu sa veľmi teplé a postupne aj dusné počasie u nás udrží po celý budúci týždeň. Teplota v noci sa bude pohybovať na hranici dvadsať stupňov Celzia, cez deň sa vzduch bude prehrievať na 27 až 33-34 stupňov Celzia, na severe budú aj chladnejšie lokality, okolo 25 stupňov Celzia. Mimoriadne horúce počasie je v týchto dňoch v Grécku, na Malte, Cypre, časti Turecka. Tam denné maximum je nad štyridsať stupňov Celzia. Teplý vzduch z týchto končín Európy si nájde postupne cestu aj k nám.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.