Oblačno
30°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Astronomické leto je tu. Čo nás čaká počas jeho prvého víkendu?
Zdielať na

Astronomické leto je tu. Čo nás čaká počas jeho prvého víkendu?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Vo štvrtok 20. júna, neskoro večer nastal letný slnovrat a začalo obdobie plné radosti, rozličných vôni, chutí, letných lások a cestovania za hranice všedných dní. Začalo leto. Aby sme boli presnejší, astronomické leto, lebo to meteorologické tu máme od 1. júna.

Letný slnovrat

Letný slnovrat na severnej pologuli nastal 20. júna o 22 hodine a 50 min stredoeurópskeho letného času. Je to podľa záznamov najskorší slnovrat od roku 1796. Myslím si, že aj dnes sme sa potešili rovnako ako sa tešili naši predkovia. Túto svoju radosť pretavili do pranostiky : V lete dobre je na svete. Ďalšia z pranostík nám zase pripomína, že Keď dňa ubúda, tepla pribúda. Deň letného slnovratu je zároveň najdlhším dňom v roku, práve vo štvrtok, 20.6., trval deň v našom hlavnom meste 16 hodín 4 minúty a 11 sekúnd.

Leto prináša tie najvyššie hodnoty teploty vzduchu. Stále častejšie sa u nás objavujú vlny horúčav, s teplotou presahujúcou vysoko hodnotu tropického dňa, teda 30°C. Stále častejšie sa objavuje aj vysoká vlhkosť vzduchu, čo veľmi zaťažuje náš organizmus. Dusno, pocit vlhkého lepkavého tepla, je obzvlášť zaťažujúce na ľudí, ktorí majú problémy s termoreguláciou, kardiovaskulárnymi chorobami, ale napr. aj pre diabetikov. Pozor teda v najbližších dňoch na naše zdravie!

Piatok bude veľmi teplý

21. jún bude málo oblačný a veľmi teplý. Denná maximálna teplota po teplej noci dosiahne na hodnotu 29 až 34°C, chladnejšie bude na severe krajiny, kde to bude miestami od 25 do 29°C. Vietor slabý, postupne , najmä na západe zosilnie južný vietor do 20-25 km/h. Oblakov začne pribúdať na západe v neskorých podvečerných hodinách. Vtedy naše počasie začne ovplyvňovať studený front a pod jeho vplyvom bude noc na sobotu 22. júna zamračená a búrlivá. Budú sa objavovať prehánky, ale aj búrky, ktoré môžu byť intenzívne s prívalovými zrážkami, krupobitím a silným nárazovým vetrom.

​V sobotu teplota poklesne

Do sobotného rána poklesne teplota na 22 až 16°C, teda poriadne sa vyspať bude umenie. Cez deň bude prevažovať premenlivá, na severe a východe až veľká oblačnosť a budú sa vyskytovať početné prehánky, alebo aj búrky, opäť aj intenzívne. Ťažisko zrážok sa presunie na stred a východ krajiny. Bude dusno a stále teplo. Denná maximálna teplota sa bude pohybovať od 22 do 27°C, ale na juhu a východe Slovenska bude teplota stúpať na 27 až 32°C. Tropické hodnoty teploty sú pravdepodobné na juhu východného Slovenska a na krajnom juhovýchode. Od západu sa vietor bude meniť na západný až severozápadný do 30 km/h, v nárazoch okolo 50 km/h, pri búrkach však pozor na silný vietor!

Nedeľa s ojedinelými zrážkami

Nedeľa bude slnečná, s ojedinelými zrážkami, ktoré sa budú vyskytovať na severe a východe krajiny. V noci sa ochladí na 18 až 12°C, cez deň sa vzduch zohreje na 26 až 30°C, na severe a východe bude miestami chladnejšie, od 22 do 26°C. Vietor bude viať od severu až severozápadu do 25-30, ale v nárazoch až okolo 50 km/h.

Budúci týždeň nebude iný

Posledný júnový týždeň neprenesie, podľa dnešných predpovedných modelov výraznejšiu zmenu. Slnko na oblohe bude prevažovať. Lokálne bude dusno a stále teplo. Denná maximálna teplota sa bude pohybovať od 24 do 32°C. V pondelok budú oslavovať všetci tí, čo sa volajú Ján, Janko, Janči... Nezabudnime popriať všetko najlepšie a nezabúdajme, že naši predkovia to videli jasne: Na sv. Jána otvára sa k letu brána. Nech nám všetkým prinesie leto veľa radosti a spomienky na to tohoročné si budeme držať v pamäti ešte veľmi dlho.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.