Jasno
24°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Tropické teploty či vietor. Aké počasie nás čaká cez predĺžený víkend?
Zdielať na

Tropické teploty či vietor. Aké počasie nás čaká cez predĺžený víkend?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Pred nami je víkend, ktorý bude o jeden deň dlhší, máme totiž voľno aj v piatok 5. júla.  Aké počasie nás počas najbližších troch dní čaká?

Dočkáme sa aj tropických teplôt

Počasie 4. júlového dňa bolo úplne typické pre leto na Slovensku. Počas dňa sa vyvinula kopovitá oblačnosť a objavili sa zrážky, najmä v kopcovitých častiach krajiny.  Ak má niekto rád vyššiu hodnotu teploty, než tých štvrtkových 27 stupňov Celzia, v najbližších dňoch sa dočká. Počasie u nás bude ovplyvňovať tlaková výš a tak nás neprekvapí v noci málo oblačnosti a pokles teploty na zväčša dvanásť až šesť stupňov Celzia, teplejšie bude na juhozápade a juhovýchode, kde to môže byť okolo pätnásť stupňov Celzia. Cez deň bude málo oblakov, zrána môže byť ojedinele hmla. Vzduch sa bude veľmi rýchlo prehrievať a tak denné maximum bude v intervale od 25 do tridsať stupňov Celzia, bude teda teplejšie ako vo štvrtok (4.7.). Na severe môže byť lokálne okolo 23 stupňov Celzia, najmä na severovýchode krajiny.  

Pozor na silný vietor

Sobota (6.7.)  prinesie zosilnenie prúdenia teplého vzduchu od juhu k nám. Prejaví sa to už na nočnej teplote, ktorá bude od devätnásť do dvanásť stupňov Celzia. Oblakov bude počas dňa viac, bude to kopovitá oblačnosť s ojedinelými prehánkami. Cez deň sa objaví aj tropických tridsať stupňov Celzia, zväčša bude interval teploty od 24 do 32 stupňov Celzia. Bude ale veterno. Vietor od juhu bude mať priemernú rýchlosť do tridsať kilometrov za hodinu, v nárazoch okolo päťdesiat kilometrov za hodinu. Turisti pozor! Nad pásmom lesa bude až víchrica. 

Nedeľa (7.7.) bude v teplom vzduchu, ale od západu sa priblíži studený front. Znamená to väčšiu šancu na prehánky, tie sa budú vyskytovať miestami  a aj búrky, ktoré opäť môžu priniesť aj vyššie zrážkové úhrny. Búrky by sa mohli vyskytovať ešte ojedinele Bude lokálne dusno. Teplota v noci poklesne na 22 až šestnásť stupňov Celzia, cez deň sa teplota dostane na 24 stupňov Celzia na severe, tie najteplejšie lokality budú do 33 až 34 stupňov Celzia. Teploty v sobotu (6.7.) a v nedeľu (7.7.) sú vyššie, ako by mali na našom území byť, ale už si akosi zvykáme, že leto je u nás horúcejšie a horúcejšie. Podobný charakter počasia sa u nás udrží aj na začiatku budúceho týždňa, len sa budú častejšie objavovať búrky, aj intenzívne. Nezabúdajte na pitný režim, kvalitnú UV ochranu a poludňajšiu siestu.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.