Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Svet má nový globálny teplotný rekord. Pocítili ste najhorúcejší deň aj vy?
Zdielať na

Svet má nový globálny teplotný rekord. Pocítili ste najhorúcejší deň aj vy?

Svet má nový globálny teplotný rekord. Služba Európskej únie pre sledovanie klímy Copernikus tvrdí, že v nedeľu 21. júla priemerná teplota na našej planéte dosiahla 17,9 °C . Ide o najvyšší údaj od roku 1940.

Doterajším rekordom bola teplota na úrovni 17,8 °C, ktorú namerali vlani 6. júna. Riaditeľ služby uviedol, že sa nachádzame na neprebádanom území a v budúcnosti, dokonca už v nasledujúcich mesiacoch, môžeme byť svedkami ďalších rekordov. Z údajov vychádza, že tento rok bude novým najteplejším rokom od začiatku meraní.

V rokoch 2023 a 2024 boli ročné maximá výrazne vyššie

Hoci je to takmer na nerozoznanie od predchádzajúceho rekordu, čo je skutočne znepokojujúce, je rozdiel medzi teplotami od júla 2023 a všetkými predchádzajúcimi rokmi. Dáta je možné skúmať v Climate Pulse, v aplikácii C3S, ktorá poskytuje historické údaje a údaje o teplote takmer v reálnom čase zo súboru údajov opätovnej analýzy ERA5.

Pred júlom 2023 bol predchádzajúci denný celosvetový teplotný rekord 16,8 °C. Stalo sa tak 13. augusta 2016. Analýza rokov s najvyššími ročnými maximálnymi dennými globálnymi teplotami ukazuje, že v rokoch 2023 aj 2024 boli ročné maximá výrazne vyššie ako v predchádzajúcich rokoch.

Globálna priemerná teplota má tendenciu dosiahnuť svoj ročný vrchol medzi koncom júna a začiatkom augusta

To sa zhoduje s letom na severnej pologuli. Je to preto, že sezóna leta na severnej pologule výrazne ovplyvňuje celkové globálne teploty. Totiž, veľké rozsiahle pevniny na severnej pologuli sa ohrievajú rýchlejšie, ako sa oceány na južnej pologuli dokážu ochladiť počas severných letných mesiacov.

Analýza služby Copernicus naznačuje, že náhly nárast dennej globálnej priemernej teploty súvisí s oveľa nadpriemernými teplotami vo veľkých častiach Antarktídy. Takéto veľké anomálie nie sú počas zimných mesiacov Antarktídy nezvyčajné a prispeli aj k rekordným globálnym teplotám začiatkom júla 2023. Navyše, rozsah antarktického morského ľadu je takmer taký nízky, ako v tomto období minulého roka, čo vedie k oveľa nadpriemernejším teplotám v častiach južného oceánu.

Bude rok 2024 pravdepodobne najteplejším rokom v histórii?

Poradie pre rok 2024 bude do značnej miery závisieť od vývoja a intenzity ďalšej fázy južnej oscilácie El Niño (ENSO) - kedy a ako silno sa La Niña rozvinie. K siedmemu mesiacu tohto roku bol rok 2024 dostatočne teplý na to, aby bolo možné, že celý rok bude teplejší ako rok 2023. Vďaka mimoriadnemu teplu v posledných štyroch mesiacoch roku 2023 je príliš skoro na to, aby sme s istotou predpovedali, ktorý rok bude teplejší.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.