Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Ako zvládnuť extrémne horúčavy? Hygienička radí TOTO
Zdielať na

Ako zvládnuť extrémne horúčavy? Hygienička radí TOTO

BRATISLAVA / Na Slovensku bolo mimoriadne horúco. Teplota vzduchu na juhozápade presiahla 37 stupňov Celzia. Včerajší deň (13.8.) bol tak jeden z najteplejších dní tohto leta. Pekelne bude aj počas dnešného dňa. Najvyššie teploty očakávame na západnom Slovensku, kde môže byť v stredu až 38 stupňov.

Kde všade platia najvyššie výstrahy?

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy tretieho stupňa pred horúčavami. Týka sa to okresov Malacky, Pezinok, Bratislava, či Dunajská Streda. Výstrahy 2. stupňa sa týkajú hlavne južného a stredného Slovenska. Najchladnejší bude tradične sever a východ krajiny. Počas takýchto horúcich dní je tiež veľmi dôležité vedieť sa správne ochladzovať. "Ľudia sa chodia ochladzovať zmrzlinou. Niekedy viac, niekedy menej. Skôr idú ovocné, ale aj mliečne idú," povedal predajca zmrzliny Filip. 

V niektorých prípadoch hrozí kolaps organizmu

Pri vysokých teplotách sa ale ľahko stane, že sa organizmus môže prehriať. Zvlášť veľký pozor treba dávať na to, aby neboli deti v rozhorúčenom aute. Treba skôr vyhľadávať tieň. "Hrozí kolaps organizmus, už v tých krajných prípadoch. Preto je veľmi dôležité, aby sme ten pobyt v tých vonkajších teplotách, ktoré tam teraz nezriedka dosahujú 35 a 40 stupňov, výrazne regulovali," upozornila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Koľko vody by ste mali vypiť?

Zásadným je pritom pitný režim, ľahká strava a vzdušné oblečenie. Odborníčka radí vypiť 1,5 až 3 litre denne. "Zohľadňujeme potom potrebu pitného režimu aj u malých detí. A hlavne u tých starých ľudí z toho dôvodu, že tam ten pocit smädu už nie je," ozrejmila hygienička. Okrem toho ľudia teraz masovo trávia čas pri jazerách či v bazénoch. Je tam ale tiež riziko. Rozhorúčení do vody radšej neskáčte. Mohol by nastať šok zo studenej vody.

"Môže dôjsť k problémom s dýchaním. Druhá vec je, že stúpa krvný tlak a môžu nastať arytmie. Tak v zmysle pomalých porúch srdcového rytmu, ale aj rýchlych, takzvaných tachiarytmií," objasnila primárka ambulantného oddelenia NÚSCH Ivana Šoóšová. A nielen to. Môže to skončiť aj fatálne. "Šok môže spôsobiť aj slabosť svalov. Čo následne vytvára situáciu, že nie je človek schopný plávať," dodala primárka.

Pozor na salmonelu

Veľkým problémom v lete je aj oveľa vyšší výskyt salmonely. Preto veľký pozor na mliečne výrobky. "Je veľmi dôležité, aby bol zachovaný práve teplotný reťazec. Aby sme ich prenášali v nejakom chladiacom zariadení, alebo aspoň v chladiacej taške," povedala Červeňová. Veľkým rizikom je aj žltačka typu A, teda choroba špinavých rúk. Prevencia spočíva práve v hygiene umývania rúk a tiež všetkého, čo konzumujeme. A to na Slovensku aj na dovolenke v zahraničí.

"Vždy si treba to ovocie, zeleninu umyť. Tak isto treba kontrolovať, keď sme v reštaurácii, či personál používa jednorazové rukavice, akým spôsobom pripravuje stravu a vôbec všímať si ten hygienický štandard," uzavrela hygienička. 

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.