Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Čaká nás horúci búrkový víkend: Teploty dosiahnu až 34°C
Zdielať na

Čaká nás horúci búrkový víkend: Teploty dosiahnu až 34°C

Zdroj: isifa

SLOVENSKO / Už sme si akosi zvykli, že tohoročné letné dni sú veľmi horúce a nie iba na juhu krajiny. Horúci vzduch potlačil ortuť v teplomere na juhu krajiny až nad 38°C-to je dosiaľ najvyššia teplota tohoročného leta.

Víkend, čo máme pred sebou, bude síce horúci, ale vlhký. Počasie u nás bude ovplyvňovať studený front, ktorý sa nad našou oblasťou bude rozpadať. Preto už v noci na sobotu (17.8.) bude na západe pribúdať oblačnosť a nad ránom sa začnú objavovať prvé prehánky, alebo aj búrky. Vo východnej polovici bude ešte oblakov málo. Do rána poklesne teplota na 22 až 17, v dolinách a kotlinách od 17 do 12°C.

Cez deň bude prevládať premenlivá, na západe až veľká oblačnosť. Postupne sa od západu rozprší na viacerých miestach Slovenska, len na východe bude zrážok menej. Lokálne sa objavia aj búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne, s výdatnými zrážkami, so silným nárazovým vetrom a možné sú aj krúpy. Naďalej bude veľmi teplo a dusno. Denná maximálna teplota bude nižšia ako v uplynulých dňoch, od 29 do 34, na krajnom západe a severe územia bude teplota od 25 do 29°C. Vietor slabý premenlivý, pri búrkach prechodne zosilnie.

Nedeľa bude naďalej prevažne oblačná a na viacerých miestach s prehánkami, búrkami, opäť aj intenzívnymi. Naďalej bude veľmi teplo a dusno. V noci pokles teploty na 22 až 16°C, cez deň od 29 do 34°C, na severe krajiny okolo 27°C.

Veľa oblakov bude u nás aj na začiatku budúceho týždňa

Naše počasie bude pod vplyvom presúvajúceho sa studeného frontu cez našu oblasť. Opäť musíme počítať s prehánkami, alebo aj búrkami , ktoré v pondelok môžu byť lokálne aj intenzívne. Postupne sa predsa len bude ochladzovať. V noci bude teplota od 20 do 14°C, cez deň od 26 do 31°C, na severe krajiny od 21 do 26°C. Vietor sa zmení na severozápadný až severný vietor do 30 km/h, pri búrkach silnejší.

Stále platí, že počasie vyčerpáva náš organizmus, že je potrebné dodržiavať pitný režim a že UV index je vysoký a je potrebné chrániť sa pred páliacim slnkom.

SOBOTA - SHMÚ vydalo výstrahy pred teplom v týchto okresoch: 

shmu

shmu

NEDEĽA:

shmu

shmu

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.