Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Koniec prázdnin bude tropický. Aké počasie vystrojí žiakov v septembri do školy?
Zdielať na

Koniec prázdnin bude tropický. Aké počasie vystrojí žiakov v septembri do školy?

SLOVENSKO / Pred nami je posledný prázdninový víkend, ktorý ale pre nás, meteorológov, bude už aj jesenný. S prvým septembrom sa pre nás začína jeseň.

Ak sa ale pozrieme na august ako celok, tí, ktorí sa tešia z horúcich letných dní si mohli prísť na svoje. Ak sa len veľmi rýchlo pozrieme na augustovú štatistiku Hurbanova, už teraz môžeme povedať, že všetky dni na tejto stanici budú letné, teda maximálna teplota dosiahla aspoň 25 stupňov Celzia a 22 dní bude tropických, teda maximálna teplota dosiahla aspoň 30 stupňov Celzia.

Aj stanica Liesek, na severe Oravy, zažívala horúci august. Boli tam 4 tropické dni, čo nie je štandardom pre túto lokalitu Slovenska. Stále máme na našom území teplo, stále sa objavujú aj teplé, tropické noci, keď teplota neklesá pod 20 stupňov Celzia, čo tiež nie je v našich zemepisných šírkach na konci augusta štandardom. Aj prelom mesiacov august a september bude pokračovať v tomto trende. 

Užite si posledný letný víkend

Piatok slnečný, naďalej teplý. Len ojedinele sa oblačnosť zväčší a objavia sa prehánky, prípadne búrky. Popoludní čakajte od 27 stupňov na severe do 35 stupňov na juhu.

V sobotu v noci bude oblakov málo, teplota poklesne na 20 až 15 stupňov, v dolinách a kotlinách bude teplota klesať nižšie, od 15 do 10 stupňov Celzia. Cez deň bude veľmi podobný charakter počasia ako v piatok. Oblačnosť sa miestami zväčší a ojedinele sa objavia prehánky, prípadne búrky. Stále bude teplo. Denné maximum bude od 30 do 35 stupňov, chladnejšie bude na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši, kde bude teplota v intervale od 26 do 30 stupňov. Vietor zafúka od severu do 20 až 25 kilometrov za hodinu. 

Aké počasie čaká školákov?

Ani prvý septembrový deň, teda nedeľa, neprinesie podstatnú zmenu. Stále bude prevažovať slnečná obloha, len lokálne sa oblačnosť zväčší a objavia sa zrážky, najmä na severe krajiny. Do rána opäť šanca na tropickú noc, v dolinách a kotlinách okolo 13 stupňov a cez deň stále teplo. Teplota sa bude pohybovať od 26 stupňov Celzia na severe do 35 stupňov na juhu.

Prvé dni školského roku budú tiež teplé a suché. Denná teplota nebude meniť svoj interval, od 26 stupňov na severe po 34 až 35 stupňov Celzia na juhu.

Akási zmena sa črtá koncom budúceho týždňa. Predpovedné modely naznačujú prítomnosť frontálneho rozhrania, častejšie prehánky/búrky a ochladenie. V takú sobotu, 7. septembra, by sa, podľa dnešných predpokladov, mohla maximálna denná teplota pohybovať od 18 do 22 stupňov na severe po 27 až 31 stupňov na juhu.

Je to ešte ďaleko, ak sa budeme k tomu blížiť, určite vás budeme informovať. 

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.