Oblačno
17°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Spojené kráľovstvo naďalej trápia záplavy. Na týchto miestach je situácia kritická
Zdielať na

Spojené kráľovstvo naďalej trápia záplavy. Na týchto miestach je situácia kritická

LONDÝN / V Anglicku v posledných hodinách intenzívne pršalo, na viacerých miestach spadol úhrn zrážok, ktorý zvyčajne naprší za dva mesiace.

​Zaplavené sú cesty, domy, vlakové stanice i futbalové ihriská, časť škôl je zatvorených. V Londýne hasiči prijali 350 hovorov súvisiacich s povodňami, píšu britské médiá. Britskí meteorológovia varujú pred záplavami, hustým dažďom, ktorý sťažuje zásahy, aj pred oneskorenou verejnou dopravou. Miestami očakávajú až 120 milimetrov zrážok. Najhoršia je situácia v strednom a južnom Anglicku v okolí miest Oxford, Milton Keynes a Bath.

​Londýnski hasiči prijali 350 tiesňových hovorov od ľudí, ktorí kvôli záplavám uviazli vo svojich autách alebo doma. Vo Wimbledone sa voda dostala aj na futbalový štadión, na ihrisku sú kaluže a jamy, zápas proti Newcastle United tím AFC Wimbledon zrušil. Úplne zaplavená je diaľničná križovatka v grófstve Bedfordshire. Dopravná polícia varuje, že voda môže byť hlbšia, ako sa zdá, a vodiči by do nej nemali vchádzať.

Pozrite si galériu, ako to prednedávnom vyzeralo aj v našom hlavnom meste:

V meste Northampton bolo zaplavených niekoľko domov a ciest. V grófstve Bedfordshire zostalo vo štvrtok zatvorených niekoľko škôl, evakuovaní boli obyvatelia desiatok domov. Rozsiahle povodne minulý týždeň zasiahli celú strednú Európu, vrátane Česka. S dozvukmi záplav sa ešte potýka Poľsko a Nemecko, celkovo zomrelo vyše 20 ľudí.

Pozrite si aj zábery zo záplav v Strednej Európe:

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.