Zatiahnuté
15°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Po slnečnom víkende prichádzajú výstrahy. Dočkáme sa ešte babieho leta?
Zdielať na

Po slnečnom víkende prichádzajú výstrahy. Dočkáme sa ešte babieho leta?

Zdroj: TASR

SLOVENSKO / Po príjemnej sobote (12. 10.), keď sme mali slnko na oblohe a mohli sme ju využiť na rôznorodé vonkajšie aktivity, nedeľa (13. 10.) už priniesla oblaky a  dážď. Len zopár miest, najmä na východe, má ešte radosť zo slnečných lúčov. 

Nedeľná oblačnosť a aj zrážky súvisia s postupujúcim studeným frontom, za ktorým sa bude u nás od západu rozširovať v chladnejšom vzduchu tlaková výš. Noc na pondelok (14. 10.) bude skoro jasná, polojasná, ale ešte, najmä na východe aj s oblakmi a slabými zrážkami. Pozor však na ranné hmly alebo nízku oblačnosť! Do rána teplota poklesne na 8 až 2, v dolinách a kotlinách okolo 0° C. Nad ránom je možný výskyt prízemného mrazu. Počas noci bude veterno.

Na týchto miestach platia výstrahy

V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji treba od rána počítať s vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa. Výstraha pred mrazom vo vegetačnom období platí od polnoci do 7.00 h pre celý Prešovský a Košický kraj, tiež pre niektoré okresy Žilinského a Banskobystrického kraja. "Vo výške päť centimetrov nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu nula až mínus tri stupne Celzia," priblížil SHMÚ.

S vetrom na horách treba v nedeľu počítať vo viacerých okresoch Žilinského kraja, rovnako v okrese Poprad, Brezno a Banská Bystrica. Dosiahnuť môže nárazovo rýchlosť 110 až 135 km / h. Výstraha prvého stupňa platí od 8.00 do 21.00 h.

Výstrahy na nedeľu 13. 10.

SHMÚ

Nový týždeň začne slnkom

Nový pracovný týždeň začne so slnkom na oblohe, ale k večeru od západu opäť začne oblakov pribúdať. Denná teplota od 12 do 17, na severe okolo 10° C. Deň bude pokojný, so slabým vetrom. Vo viacerých okresoch budú platiť výstrahy pred mrazom.

Výstrahy na pondelok 14. 10.

SHMÚ

Utorok (15. 10.) bude opäť v znamení rýchleho postupu studeného frontu, ktorý v noci na utorok prinesie zrážky miestami, cez deň už iba ojedinele, najmä na severe a východe krajiny. Znamená to v noci pokles teploty na 9 až 3, v dolinách a kotlinách okolo 1° C.

​​Cez deň už vo vysokom tlaku bude maximum teploty v intervale od 8° C na severe po 17° C na juhozápade a juhu stredného Slovenska. Na hrebeňoch Tatier, od asi 1300 m, už bude snežiť.

​Vysoký tlak vzduchu od stredy (16. 10.) prinesie málo oblačno oblohu. Zrána sa budú objavovať hmly,alebo sa zamračí nízkou oblačnosťou. Ráno bude chladné, svieže, od 5 do -5° C a objaví sa prízemný mráz v nížinách. Denná teplota bude veľmi príjemná, od 10 do 17° C.

Očakávajte aj častejšie hmly a zrážky

Od štvrtka  k nám bude vo vyšších vrstvách atmosféry prúdiť teplý vzduch. To znamená, že sa budú častejšie objavovať hmly, alebo nízka oblačnosť, ktorá sa môže udržať v nižších polohách aj dlhšie. To bude znamenať, že teplota nepôjde nahor tak rýchlo a tak vysoko. Preto bude denná teplota od štvrtka (17. 10.) do nedele (20. 10.) od 12 do 18° C, ale na miestach s dlhšie trvajúcou hmlou bude od 7 do 12° C.

Pri hmle alebo nízkej oblačnosti sa môže objavovať mrholenie, alebo slabé zrážky. Oblasť vysokého tlaku vzduchu nad naším územím, chladné rána a príjemné slnečné dni, bez zrážok a so slabým vetrom, to všetko sú znaky babieho leta. Uvidíme, či sa takéto ustálené počasie udrží aj dlhšie.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.