Skoro jasno
12°
Bratislava
Boris
14.10.2024
Vzácna kométa očarila Slovensko. Ešte stále ju môžete vidieť aj vy
Zdielať na

Vzácna kométa očarila Slovensko. Ešte stále ju môžete vidieť aj vy

Archívne video Archívna reportáž

Slováci nedávno sledovali na oblohe unikátnu bleskovú šou

BRATISLAVA / Na večernej oblohe sa už zopár dní dá pozorovať kométa s označením C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Pre jej pozorovanie sú práve teraz ideálne podmienky, uvádza portál iMetero.sk.

Podľa portálu iMeteo.sk bola kométa najbližšie k Zemi medzi 11. a 12. októbrom, pričom sa nachádzala približne 71 miliónov kilometrov od nás. Jej jasnosť dosahovala hodnoty od -1,5 magnitúdy, čo zodpovedá jasnosti hviezdy Sírius, až po -4 magnitúdy, podobne ako planéta Venuša.

Jej viditeľnosť sa bude zlepšovať

Astrofotograf Marián Dujnič uviedol, že viditeľnosť kométy sa bude každým dňom zlepšovať, hoci v súvislosti s tým, ako sa vzďaľuje od Slnka a od Zeme, bude jej jas pomaly klesať. Podstatné je najmä v prvých dňoch mať výhľad na západný resp. juhozápadný obzor a samozrejme, pozorovaniu musí priať počasie.

"Celý týždeň však bude ideálny na jej pozorovanie. 16. októbra 2024 napríklad zapadne až o 20.46 h SELČ. Jas kométy môže trochu stlmiť len Mesiac, ktorý bude tesne pred splnom," vysvetlil Dujnič. Po 18. októbri bude Mesiac zapadať neskôr večer resp. v noci a svojím svetlom nebude pozorovanie kométy rušiť.

Obloha sa vyjasnila

Našťastie sa obloha vyjasnila a pozorovanie už nie je obmedzené. Zamračená obloha narušila aj pozorovanie nedávnej polárnej žiary, ktorú si vychutnala hlavne východná časť Slovenska, zatiaľ čo na západe bolo zamračené. Podobne bolo zamračené aj počas dní, kedy bola kométa C/2023 A3 najlepšie viditeľná.

Pre tých, ktorí kométu ešte nevideli, je stále dostatok príležitostí, keďže ju bude možné pozorovať aj v nasledujúcich dňoch. Vďaka tlakovej výši, ktorá sa rozširuje po odchode studeného frontu, by počasie malo ostať priaznivé.

Hľadajte ju po západe slnka

Kométa dosiahla perihélium, teda bod najbližšie k Slnku, 27. septembra a obyvatelia južnej pologule ju mohli vidieť od septembra do začiatku októbra. Teraz je viditeľná na severnej pologuli, a to od polovice októbra do začiatku novembra.

Najlepšie je kométu hľadať krátko po západe slnka nad západným obzorom, približne 45 minút po západe. Každý deň sa bude objavovať na rovnakom mieste, postupne sa však bude vzďaľovať a pohybovať vyššie na oblohe až do začiatku novembra.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy