Jasno
12°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Opozícia chce odvolať Danka. Otváranie pošty prekročilo hranicu
Zdielať na

Opozícia chce odvolať Danka. Otváranie pošty prekročilo hranicu

BRATISLAVA / Strany OľaNO, SaS a Sme rodina podporili návrh na mimoriadne zasadnutie NR SR, na ktorej chcú opoziční poslanci odvolávať Andreja Danka. Pod tento návrh sa podpísalo 33 poslancov. Na podanie návrhu je potrebných 30 poslaneckých podpisov.

„Z dôvodu, že boli pošliapané základné ústavné práva ľudí, ktorí majú právo písať svojim poslancom, a z dôvodu, že kapitán Danko je už štyri dni ticho a vyhovára sa na usmernenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, podávame návrh na jeho odvolanie,“ vysvetlil zvolanie mimoriadnej schôdze Igor Matovič.

"Cudzie listy sa nečítajú. Matka mi povedala, že Igor, ja som si nikdy netrúfla otvoriť tebe list," vyhlásil líder OľaNO a pokračoval. "Možno by stačilo jedno jediné, prepáčte, pre všetkých tých ľudí, ktorých právo porušil." 

Poslanci Igor Matovič, Lucia Nicholsonová a Boris Kollár sa zhodli, že listové tajomstvo je sväté a Andrej Danko príkazom otvárania listov poslancov pošliapal jedno zo základných práv a slobôd. 

Lídri opozičných strán spoločne vyhlásili, že ako verejní činitelia musia zniesť zvýšenú mieru kritiky a preto argument s nedoručovaním listov, v ktorých sú uvedené vulgarizmy, považujú za neadekvátny. Zároveň zdôraznili, že listy nie sú ich majetkom ale majetkom občanov, ktorí sa na nich týmto spôsobom obracali.

"Tu boli pošliapané vaše práva, vás občanov. To je pľuvanec do tváre ľudí," povedal Kollár, ktorému tiež kontrolovali poštu. Dostal list v ktorom bol bokom dopísaný vulgarizmus, avšak iným písmom, ako zvyšok listu. 

Či sa ale podarí mimoriadnu schôdzu na odvolanie predsedu NR SR Andreja Danka zvolať, je otázne. "Tí ľudia sú schopní spraviť pre peniaze čokoľvek, aj zapredať vlastnú mater," uviedol Matovič s tým, že očakáva, že poslanci vládnej koalície pravdepodobne opozičný návrh nepodporia. "Robert Fico bude Andreja Danka kryť do poslednej chvíle lebo vedia, že jeden druhého potrebujú," reagoval líder OľaNO na piatkové predpoludnajšie vyjadrenie premiéra, ktorý na tlačovej konferencii k zmenám v Zákonníku práce povedal, že dôvod na odvolávanie Andreja Danka nevidí a tento návrh nepodporí. 

Najčítanejšie správy