Jasno
13°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Macronove hnutie jasne vyhralo 1. kolo francúzskych volieb
Zdielať na

Macronove hnutie jasne vyhralo 1. kolo francúzskych volieb

PARÍŽ / Hnutie Republika v pohybe (REM) nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona podľa odhadov v dnešnom prvom kole parlamentných volieb získalo viac ako 30 percent hlasov a stalo sa jasným víťazom. Vyplýva to z prieskumov troch sociologických spoločností, ktorých výsledky zverejnila agentúra Reuters. Odhady na základe prvých sčítaných hlasov potvrdilo taktiež ministerstvo vnútra.

Podľa prieskumov spoločnosti Kantar Sofres získala REM s centristickou formáciou MoDem v prvom kole 32,9 percetna hlasov. Republikáni so spojencami 21 percent, Národny front (FN) Marine Le Pen 13,5 percenta. Ultralavicové Nepodrobené Francúzsko 11 percent a socialisti 7,8 percenta. 

Po druhom koel volieb, ktoré je naplánované na budúcu nedeľu, by si REM podľa predbežných prepočtov mala v parlamente zaistiť väčšinu 415 zo 446 kresiel. Národné zhromaždenie má 577 mandátov, k väčšine je potrebných 299 mandátov. 

Republikáni by mohli obsadiť 80 až 100 parlamentných miest, socialisti 30 až 40 kresiel, krajná ľavica 10 až 20 a Národný front by mal mať jeden až štyri mandáty. Predpoveď výsledkov po druhom kole, do ktorého postupujú kandidáti, ktorí v prvom kole získali najmenej 12,5 percenta hlasov, zostavila agentúra Elabe. 

Pokiaľ sa prepočty rozloženia mandárov potvrdia, vymaže to z parlamentu politickú diskusiu, reagoval na odhady výsledkov prvého kola šéf socialistov Jean-Christophe Cambadélis. Z tábora socialistov sa podľa agentúry AFP ozvýajú hlasy o "absolútnom ústupu ľavice". 

Nízka účasť voličov 

Za sklamanie odhady označili republikánov. Rovnako sa vyjadril aj podpredseda Národného frontu Florian Philippot, ktorý pre priaznivcov francúzskej krajnej pravice vyhlásil na druhé kolo "všeobecnú mobilizáciu." 

Podľa Marine Le Pen je "katastroficky" nízka volebná účasť znepokojujúca. Aj napriek tomu čaká, že v druhom kole by kandidáti Národného frontu mohli v niektorých obvodoch uspieť. Sama Le Pen podľa odhadov vo svojom obvode na severe krajiny vedie. 

Volebná účasť bola v prvom kole nízka, pohybovala sa na úrovni pod 50 percentami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy