Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Aktéri nástenkového tendra stoja pred súdom. Výskumná kauza je ešte závažnejšia
Zdielať na

Aktéri nástenkového tendra stoja pred súdom. Výskumná kauza je ešte závažnejšia

BRATISLAVA / Pripomína to nástenkový tender, až na to, že táto kauza je oveľa väčšia. To hovorí o podozrivých praktikách ministerstva školstva známy odborník na eurofondy. Nástenkový tender pritom doviedol bývalých národniarskych ministrov až pred súd. Do kritiky sa najnovšie pustil aj bývalý minister školstva.

Takmer každý mesiac vstupujú do súdnej siene Špecializovaného súdu, otáčajú sa od objektívov a vyhýbajú sa novinárskym otázkam. Kedysi ministri, dnes vôbec prví vysoko postavení politici, ktorí čelia tvárou v tvár sudcom. Položil ich nástenkový tender, keď lukratívnu zákazku odklepli firmám spriazneným s SNS.

Nástenkový tender v konečnom dôsledku na niekoľko rokov oslabil SNS natoľko, že vypadla z parlamentu. Kauzu eurofondov na vedu zatiaľ nové vedenie strany takmer vôbec nekomentuje. "Máme tu kauzu, ktorá je trikrát väčšia, čo do objemu peňazí, a tá kauza zaváňa takým istým netransparentným rozdeľovaním, ako to bolo v kauze nástenkového tendra," myslí si odborník na eurofondy, Ján Rudolf. 

"Je zarážajúce, že SNS sa od čias nástenkového tendra nikam neposunula a pán Plavčan by sa mal svojich kolegov Januška a Štefanova opýtať, aký je to pocit na súde čeliť dlhoročným trestom s pocitom, že neurobili nič zlé," povedal k prípadu komentátor noviny.sk Arpád Soltész.

Ku kritikom sa najnovšie pridáva aj bývalý minister školstva z druhej Ficovej vlády, Juraj Draxler, ktorý teraz pôsobí v Slovenskej akadémii vied. Hovorí, že škandál ho v podstate neprekvapil. Výzvu totiž pôvodne podpísal ešte on, no po voľbách ju zrušila práve SNS. "Je zjavné, že tým, že sa výzva na určitý čas zrušila a potom obnovila, ako by sa dával čas, aby si niekto mohol pripraviť projekty, ktorá nemal pripravené," hovorí Draxler. 

Pripomeňme, že milióny na dlhodobý výskum nedostali univerzity, ale firmy. Niektoré pritom mali obrat sotva pár tisíc eur a výskumu sa oficiálne začali venovať pár dní pred výzvou, napríklad ako košická Clinical Trials Services. Firma pritom sídli v budove polikliniky, podľa zistení TV JOJ je to dokonca ambulancia, kde robia kardiologické vyšetrenia.

Reportéri TV JOJ nenašli ani firmu Phoonio, ktorá dostala takmer 3 milióny na to, aby skúmala výskum nákupného správania zákazníkov. Firma Glass Way zas dostala 5 miliónov, no potrebuje si prenajať počítačovú infraštruktúru. Tvrdí, že bude skúmať krízový manažment, napríklad pri záplavách.

Firma Crystalex zas tvrdí, že výskum realizuje v rozpadnutej fabrike v Rajci. Firma je aspoň zapísaná na Úrade priemyselného vlastníctva. Majú sa venovať výrobe kryštálov a zafírov. Aj tu si však o zápis požiadali krátko pred výzvou. "Peniaze, ktoré sú určené na rozvoj slovenskej vedy, si vo veľkom rozoberajú úplne neznáme firmy a to je neakceptovateľné," myslí si Draxler.

Aj bývalý minister priznáva, že to nie je novinka. Za ním si vraj len nikto nedovolil prísť. Trvalo 10 rokov, kým sa nástenkový tender dostal pred súd. Nie je vylúčené, že bez následkov neostane ani výskumná kauza. Prípad už preveruje NAKA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy