Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Trump síce protiruské sankcie podpísal, ale pokladá ich za chybné
Zdielať na

Trump síce protiruské sankcie podpísal, ale pokladá ich za chybné

Archívne video

WASHINGTON / Prezident Donald Trump po niekoľkých dňoch otáľania podpísal protiruské sankcie, napriek tomu má voči nim silné výhrady. Sankcie podľa neho obsahujú protiústavné zákony, ktoré obmedzuje autoritu hlavy štátu.

 Trumpovi tiež vadí, že niektoré časti sankčného zákona mu ukladajú povinnosť, aby "určitým osobám" zakázal vstup do krajiny. Prezident už v minulosti dával najavo výhrady voči ustanovenia sankčného zákona, ktoré ho fakticky zbavuje možnosti sankcie upraviť, pozastaviť alebo zrušiť bez súhlasu Kongresu. 

Prezident očakáva, že Kongres nebude využívať "tento chybný zákon" na to, aby torpédoval spoluprácu s európskymi spojencami pri riešení ukrajinského konfliktu, uviedol vo vyhlásení. Trump tak naznačil, že sankcie môžu zúžiť priestor pre rokovania s Ruskom o riešení globálnych problémov.

"Akokoľvek podporujem tvrdé opatrenia, ktoré majú potrestať a odstrašiť agresívne a destabilizujúce jednanie Iránu, Severnej Kórey a Ruska, tento zákon je výrazne chybný, pretože zasahuje do právomoci exekutívy vyjednávať," uviedol prezident vo vyhlásení. Podľa neho týmto krokom sťažuje pružnosť rokovaní americkej vlády a naopak vedie k zblíženiu Činy, Ruska a Severnej Kórey. "V zhone, ktorý schvaľovanie zákona sprevádzal, Kongres zaradil niekoľko jasne protiústavný ustanovení," dodal. 

Prezident mal síce právo zákon vetovať, podľa médií by ale sám seba odsúdil k blamáži. V Snemovni reprezentantov sankcie prešli pomerom hlasov 419 ku trom, v Senáte 98 ku dvom. K prehlasovanie prezidentského veta pritom podľa ústavy stačí dvojtretinová väčšina hlasov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy