Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
František
4.10.2024
Koaličná kríza pokračuje, Smer odmieta ustúpiť, SNS si takto vládnutie nepredstavovalo
Zdielať na

Koaličná kríza pokračuje, Smer odmieta ustúpiť, SNS si takto vládnutie nepredstavovalo

BRATISLAVA / V centrálach koaličných strán bolo pred mimoriadne očakávaným zasadnutím koaličnej rady poriadne horúco. V centrále Mostu, SNS a na Úrade vlády rozoberali stranícke špičky situáciu i taktiku ďalších politických bojov.

V pondelok večer po vyyše hodinovej porade pred novinárov predstúpil Béla Bugár, ktorý tvrdil, že od Danka bude požadovať vysvetlenie. Že by za koaličnou krízou boli eurofondy a údajná požiadavka ich presunu z Ministerstva školstva pod úrad podpredsedu Pelegriniho, odmietol. "Je to klamstvo, to sa takto nedá," povedal v pondelok Bugár. 

Na Úrade vlády sa podľa informácií TV JOJ mali v podobnom čase s predsedom Ficom stretnúť aj politické špičky Smeru. Rokovanie prebehlo za zatvorenými dverami, mimo televíznych kamier. Podľa informácií Denníka N sa užšie vedenie zhodlo na tom, že Smer nebude ustupovať Dankovým požiadavkám.

V utorok krátko pred začiatkom koaličnej rady sa stretlo aj vedenie SNS. Jej predseda Andrej Danko však už bol vo svojich vyjadreniach pomerne mierny. V pondelok totiž pre portál Plus jeden deň na margo vypovedania koaličnej zmluvy stroho odpovedal, že ho Robert Fico nebude dráždiť, že je nahnevaný a že pôjde na doraz. V utorok bola jeho rétorika zmierlivejšia. "Je dôležité, aby sa vrátila medzi koaličných partnerov elementárna úcta. Aby sme si jasne určili priority najmä v oblasti sociálnych, aby to nebola vláda len pre vládnutie," povedal Danko. 

Danko tiež povedal, že si pri svojom vstupe do politiky efektívne riadenie štátu predstavoval inak. A že tento spôsob zvoli len preto, že bez revízie koaličnej zmluvy nie je možné ďalej fungovať. Pripustil, že za krízou sú peniaze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy