Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Politológ: Neskoro, ale predsa. Politické strany reagujú na odstúpenie Roberta Kaliňáka
Zdielať na

Politológ: Neskoro, ale predsa. Politické strany reagujú na odstúpenie Roberta Kaliňáka

BRATISLAVA / Profesionáli v odbore politológie a zástupcovia politických strán sa vyjadrujú k súčasnej situácii ohľadom rezignácie Roberta Kaliňáka na post ministra vnútra.

Podľa Mesežnikova urobil Robert Kaliňák rozhodnutie o svojej rezignácii pod neuveriteľne veľkým tlakom, ku ktorému prispela aj občianska spoločnosť. "Bola tam požiadavka Mosta, ale do ulíc tiež vyšli desaťtisíce ľudí," povedal. Ako dodal, k tlaku na odstúpenie Kaliňáka významne prispeli aj medializované vyjadrenia prokurátora Vasiľa Špirka. Podľa analytika Jána Baránka je možné, že nové vedenie rezortu vnútra vymení aj policajného prezidenta, čím sa formálne splnia požiadavky Mosta-Híd a ten tak nemá dôvod na odchod z koalície. "Otázne však je, ako sa zachovajú jednotlivci, napríklad Lucia Žitňanská alebo František Šebej, či im to bude stačiť," vyhlásil.  V rovnakom zmysle sa vyjadril aj politológ Michal Horský  "Neskoro, ale predsa," vyhlásil v reakcii na rezignáciu Kaliňáka.

Stanovisko strany Sloboda a Solidarita (SaS):
Rozlúčková reč, ktorú dnes predniesol Robert Kaliňák, mala zaznieť pred niekoľkými rokmi. Lenže Robert Kaliňák premárnil všetky príležitosti na slušný odchod. Dnes to nie je nič iné len taktizovanie strany Smer-SD, ktorá sa potápa a rozpadá. Rezignácia Roberta Kaliňáka je z hľadiska očisty verejného života od korupcie a mafie absolútne nedostatočná. Kaliňákove pochvalné slová na adresu policajného prezidenta Tibora Gašpara sú veľavravné. Kaliňák síce odchádza, ale jeho ľudia a s nimi aj všetky deformácie v policajnom zbore zostávajú. 

Občania sa nedajú oklamať jedným politickým kostlivcom, ktorý sa vracia do skrine Smeru-SD. Ich hlas, ktorý znel na námestiach je zrozumiteľný. Skutočným riešením je pád Ficovej vlády a predčasné voľby. 

Stanovisko strany Most-Híd:

Náš postoj bol jasný a známy od začiatku. Sme radi, že hlas Mosta-Híd bol vypočutý a Smer bol schopný pristúpiť na personálnu výmenu na takomto dôležitom poste. Bolo to nevyhnutné pre možnosť upokojenia situácie. 

Stanovisko strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO):
Odchod Roberta Kaliňáka nestačí. Odstúpil človek, ktorý sa nikdy nemal stať ministrom. Robert Fico mu do rúk zveril bezpečnosť ľudí na Slovensku a ten si z bezpečnostných zložiek urobil svoju súkromnú armádu. Robert Kaliňák umožnil ľuďom prepojeným na mafiu ovládnuť vedenie elitného policajného útvaru NAKA, ktorú celých 10 rokov zneužíval na boj voči bezbranným ľuďom ako Hegviga Malinová, voči statočným prokurátorom ako Vasil Špirko, opozičným politikom či policajtom.

"Zalepiť ústa odchodom Kaliňáka a dať si na jeho miesto tajomníčku, o tom to nie je. Robert Kaliňák 10 rokov pôsobil ako škodná v policajnom zbore - ľudia na Slovensku veria polícii najmenej zo všetkých európskych krajín.Jeho odchod považujeme za prvý krok v očistci. Očakávame demisiu aj Roberta Fica. Len vtedy sa naplní spravodlivosť a reálny záujem očistiť poliitku od mafiánov," povedal počas brífingu Igor Matovič. 

Robert Kaliňák zneužíval políciu v prospech strany SMER - SD a jej sponzorov s plným vedomím predsedu vlády Roberta Fica. Preto odchod Roberta Kaliňáka nestačí a považujeme ho len za prvý krok v očiste slovenskej politiky od korupcie a prepojení na ľudí blízkych mafii.

"Oceňujeme rozhodnutie Roberta Kaliňáka, malo prísť dávno,ale radšej neskoro ako nikdy. Vďaka ľudom v uliciach, novinárov, opozície. Vzhľadom na zistenia prokurátora Špirka - logickým krokom by mala byť výmena policajného prezidenta. Musíme posilniť nezávislosť polície. Vládna koalícia je v kríze, nikto nevie či sa rozpadne," povedala počas tlačovej konferencie politička Veronika Remišová

Stanovisko strany Progresívne Slovensko: 
Robert Kaliňák odstúpil, no Robert Fico zostáva predsedom nedôveryhodnej vlády. Jej ďalšie fungovanie sťahuje Slovensko ešte hlbšie do morálnej krízy. V piatok zaznelo z ulíc slovenských miest jasné posolstvo: "Dosť bolo Fica.". To jediné, čo v tejto situácií vráti ľuďom dôveru v právny štát, sú predčasné voľby a reštart slovenskej politiky. 
Most-Híd sa nesmie uspokojiť len s odchodom ministra Kaliňáka. V záujme krajiny by mal odísť z koalície a umožniť voličom, aby mohli demokraticky rozhodnúť o budúcnosti Slovenska po Ficovi. 
Stanovisko strany KDH:
KDH už vo svojom vyhlásení zo dňa 27. februára 2017 žiadalo odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Odstúpenie Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra nestačí a vzhľadom na okolnosti, ktoré sú spojené s brutálnou popravou dvoch mladých ľudí je požiadavka na odstúpenie R. Fica stále aktuálna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy