Zatiahnuté
10°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Robert Kaliňák za 10 rokov ministrovania ustál tieto kauzy
Zdielať na

Robert Kaliňák za 10 rokov ministrovania ustál tieto kauzy

BRATISLAVA / Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák za svoju kariéru ustál podľa odborníkov množstvo káuz spojených s finančnými podvodmi aj s ovplyvňovaním médií. Silnému tlaku na svoje odvolanie čelil už pred dvomi rokmi pre väzby na podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorá figuruje v niekoľkých korupčných kauzách.

- Vyštudovaný právnik Kaliňák je podpredsedom vládnucej strany Smer-SD. Ministrom vnútra a vicepremiérom bol už v prvej Ficovej vláde (2006-2010). Rezort vnútra viedol znova od roku 2012. V marci 2016 bol znova menovaný do tretej Ficovej vlády.

- Kaliňák je považovaný za dvojku strany a za korunného princa pre prípad, že by Fico už nemohol alebo nechcel byť premiérom. Svojho šéfa taktiež zastupoval v období, kedy ho na jar 2016 postihla srdečná slabosť a musel sa na niekoľko týždňov stiahnuť z verejného života.

- Kaliňák sa pred vstupom do politiky špecializoval na protimonopolné právo a obchody s nehnuteľnosťami. Patrí k najbohatším slovenským politikom.

- Už v roku 2006 bol jedným z aktérov podozrivého konkurzu zadlženej firmy Kovošrot. Konkurzný správca najskôr vyhlásil verejnú súťaž, ale jej prvé kolo následne zrušil a to aj napriek tomu, že jeden zo záujemcov ponúkal za firmu 51 miliónov slovenských korún, uviedol server Aktuality.sk. V druhom kole Kovošrot kúpila firma Krupp, ktorú vtedy vlastnil Robert Kaliňák. Hodnota transakcie bola 25 miliónov slovenských korún, iný záujemca ponúkal o päť miliónov vyššiu čiastku. Vtedajší minister vnútra Vladimír Palko tvrdil, že firma Krupp sa kúpou Kovošrotu dostala k lukratívnym pozemkom v hodnote 57 miliónov korún.

- Za Ficovej prvej vlády pripravila iná organizovaná skupina z východného Slovenska štát prostredníctvom nadmerných daňových odpočtov o 75 miliónov eur. Hlavný aktér kauzy Milan Chovanec (nie český exminister vnútra) pri výpovedi uviedol, že pochybné finančné transakcie kryli aj pracovníci daňových úradov, policajti a sudcovia. Chovanec menoval i Kaliňáka.

- Kaliňák tiež figuroval v kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka. Ten v roku 2012 kúpil v centre Bratislavy sedem bytov, následne uplatnil nárok na vrátenie DPH a od štátu získal zhruba dva milióny eur. Podľa médií Bašternák tvrdil, že za byty zaplatil 12 miliónov eur v hotovosti, hoci ich trhová cena bola oveľa nižšia. Podľa vyšetrovateľov Finančnej správy v skutočnosti Bašternák zaplatil za byty približne 1,5 milióna eur. Polícia sa začala prípadom zaoberať až na nátlak médií. Kaliňák neskôr priznal, že mal s Bašternákem obchodné vzťahy. V roku 2013 od neho napríklad kúpil akcie B. A. Haus za 430 000 eur. Vyšetrovanie pôvodne viedol prokurátor Vasiľ Špirko. Polícia ho však obvinila z údajného zneužitia právomocí a prešetrovanie spisu mu odobrala. Špirko potom tvrdil, že Kaliňák dal pokyn k jeho diskreditáciu, a povedal, že v tejto záležitosti podá na Kaliňáka a vedenie polície trestné oznámenie pre podozrenie zo sabotáže.

- V centre prípadu možného podplácania mala byť dodávka sieťových komponentov a technológií, ktorú slovenské ministerstvo vnútra realizovalo v roku 2010. Svedok v uvedenej kauze podľa Špirka spomínal úplatky v hodnote niekoľko sto tisíc eur, ktoré vraj boli určené pre Kaliňáka a Počiatka, a opísal tiež celú schému zákazky na komponenty a technológie.

- V polovici 90. rokov Kaliňák (narodený 11. mája 1971 v Bratislave) vyštudoval právo v Bratislave, následne pracoval ako právny koncipient a advokát. Poslancom sa stal v roku 2002. Bol predsedom výboru NR pre obranu a bezpečnosť (2002-2006) a výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (2004-2006). Od júla 2010 zastával funkciu predsedu osobitného parlamentného výboru pre kontrolu činnosti slovenských informačnej služby.

- V krajských voľbách v roku 2005 bol zvolený do zastupiteľstva Bratislavského kraja, o rok neskôr sa mandátu vzdal.

- Je ženatý a má dve deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy