Zatiahnuté
10°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Žitňanská už v novej vláde pokračovať nebude
Zdielať na

Žitňanská už v novej vláde pokračovať nebude

BRATISLAVA / K ponuke demisie Roberta Fica sa okamžite vyjadrila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

"Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa rozhodla v budúcej vláde nepokračovať," informoval hovorca rezortu Peter Bubla. Ako uviedol, to že Žitňanskej nestačí len odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ale musí prísť aj k zmene na poste premiéra, bolo verejne známe. "Súhlasí preto aj s dnešným rozhodnutím predsedníctva strany Most-Híd. V budúcej vláde sa rozhodla už nepokračovať," uviedol Bubla.

"Ak dôjde k dohode o predčasných voľbách, naši ministri zostanú vo vláde, aj pani ministerka Žitňanská," povedal ešte v pondelok Béla Bugár. V sobotu o situácii v koalícii hovoril podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko, ktorý nevylúčil možnosť požiadavky odchodu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd).

Premiér Robert Fico je pripravený podať demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska bude akceptovať jeho podmienky. Informoval o tom premiér Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného vyhlásenia lídrov vládnej koalície Andreja Danka (SNS) a Bélu Bugára (Most-Híd). Fico ostane predsedom Smeru-SD. Podmienky sú, že prezident bude akceptovať výsledky parlamentných volieb z roku 2016, bude akceptovať koaličnú zmluvu, a to, že nového premiéra navrhne najsilnejšia strana Smer-SD. Podľa informácií agentúry SITA by novým premiérom mal byť súčasný podpredseda vlády Peter Pellegrini. Predčasné voľby teda podľa Fica nebudú, lebo by "bol chaos". Most-Híd sa pritom v pondelok uzniesol, že buď budú predčasné voľby, alebo vystúpia z koalície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy