Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Smer-SD predstavil svojich nominantov na post ministrov
Zdielať na

Smer-SD predstavil svojich nominantov na post ministrov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Smer-SD predstavil novú vládu. Na poste ministra financií ostáva Kažimír, podpredseda pre informatizáciu by mal byť Richard Raši, ministrom vnútra Jozef Ráž (syn speváka Joža Ráža - pozn. red.) a ministerkou kultúry Ľubica Lašáková. Ostatné rezorty sú zatiaľ bez zmeny.

Róbert Fico po rokovaniach predstúpil pred novinárov so zoznamom nominantov na posty jednotlivých ministrov. Zároveň povedal, že cíti obrovskú politickú podporu, pretože celé prítomné predsedníctvo strany súhlasilo, že Peter Pellegrini môže ísť za prezidentom Andrejom Kiskom s návrhmi na obsadenie pozícií.

Bývalý premiér poďakoval Petrovi Pellegrinimu za jeho snahu a neúnavnú diskusiu so všetkými koaličnými partnermi. Robert Fico uviedol, že: "Smer-SD si želá stabilitu a nie po-bláznov a bláznov vo vláde."

Ako predseda vlády má Peter Pellegrini má plnú podporu strany.

Po dvoch hodinách rokovania predsedníctva Smeru-SD, bolo jasné, že silní stranícki exponenti sú mimo hry. Ministerská stolička nečaká na štátnu tajomníčku Denisu Sakovú, ministrom kultúry nebude Erik Tomáš a rovnako ministrom nebude ani Martin Glváč. 

Ministerské posty by mali byť obsadené nasledovne:

Peter Kažimír - minister financií a zároveň podpredseda vlády

Richard Raši - predseda vlády pre informatizáciu

Jozef Ráž - minister vnútra 

Miroslav Lajčak - minister zahraničia

Peter Žifga - minister hospodárstva

Ján Richter - minister práce

Tomáš Drucker - minister zdravotníctva

Ľubica Lašáková - ministerka kultúry

Maratón rokovaní sa skončil a Peter Pellegrini má zoznam mien, ktoré by mali vytvoriť novú vládu. Samozrejme ich dezignovaný premier musí najprv predložiť prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Pri ministerke kultúry je Pellegrini absolútne stotožnený s menovanou a keďže ju sám dobre pozná, považuje ju za najvhodnejšiu kadnidátku. „Poznám ju ako slušnú pracovitú dámu, ktorá sa venuje kultúre a médiám,“ uviedol Pellegrini.Rovnako jej nástup po Marekovi Maďaričovi by mal byť jednoduchý, keďže fungovanie ministerstva je dobre nastavené. 

Novým ministrom vnútra za stranu má byť Jozef Ráž mladší, ktorý doteraz pôsobil na ministerstve zdravotníctva. „Je to človek z Drukyho tímu. Je to skúsený manažér,“ povedal Fico. Podpredseda Smeru Peter Pellegrini, ktorý by mal byť novým premiérom doplnil, že hľadali krízového manažéra a presviedčal ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, aby on zobral rezort vnútra. Ten to však odmietol a odporučil Ráža. Pellegrini očakáva, že Ráž prinesie do rezortu pokoj a nikto ho nebude obviňovať zo straníckosti.

Robert Fico chce zostať vo vláde, aby jej prejavil podporu a posilnil dôveryhodnosť. "Sme presvedčení že naše návrhy medzi poslancami nespravia žiadne rozpory," povedal predseda strany Smer-SD. Bývalý premiér sa chce venovať ako predseda politickej strany jej správe. Jeho hlavnou úlohou bude presadzovať práve očakávania strany. "Pokiaľ nebude systém postavený na demokratických stranách, budeme svedkami chaosu," dodal Robert Fico. Hoci bývalý premiér odchádza z pozície, povedal, že štát zanecháva v dobrom stave, keďže je historicky najvyššia zamestnanosť a najnižšia nezamestnanosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy