Oblačno
Bratislava
Hedviga
17.10.2024
Farkašovský: Novinári majú dnes priveľké možnosti písať slobodne
Zdielať na

Farkašovský: Novinári majú dnes priveľké možnosti písať slobodne

BRATISLAVA / Novinári vraj majú až nadštandardnú slobodu. Tieto slová poslanca SNS Karola Farkašovského ho dostali pod paľbu kritiky, pretože sloboda slova je pre novinársku prácu nevyhnutná. Reagoval na návrh zrušiť trestný čin ohovárania. Novinári pritom často priestor politikom dať chcú, no tí ho nevyužívajú. Otázkam sa v piatok vyhýbal aj Robert Fico.

Slová, že novinári majú dnes priveľké možnosti písať slobodne, znejú ako spred roku 1989, padli ale presne dnes a na pôde parlamentu. "Novinári v dnešnej dobe majú až priveľmi veľké možnosti písať slobodne," povedal poslanec za SNS Karol Farkašovský. "Sloboda prejavu a sloboda novinárov je veľmi dôležitá pre demokratickú spoločnosť," uviedol poslanec Ondrej Dostál. 

Farkašovský zašiel ešte ďalej. "Investigatívu vo vyspelých a západných krajinách robia novinári starší ako 40 rokov a nie sú to dvadsaťroční dorastenci."

"Tých 20-ročných dorastencov ste mysleli napríklad Jána Kuciaka, že nebol kompetentný robiť to, čo robil?" pýtal v parlamente Dostál. Poslanec SNS Karol Farkašovský reagoval na návrh SaS. "Navrhujeme zrušenie trestného činu ohovárania," vysvetľuje poslanec Jozef Rajtár. 

"Ohováranie treba z komunikácie vykoreniť," myslí si Farkašovský. "Na Slovensku je trestný čin ohovárania zneužívaný ako palica na šikanovanie novinárov," povedal Dostál. "Novinári majú dnes nadštandardnú slobodu," dodal Farkašovský. 

"Tá úprava, ktorú momentálne máme, trestného činu ohovárania, je jedna z najprísnejších v Európe," uviedol riaditeľ kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš.  Na odbornej konferencii, ktorú pripravovala Rada pre vysielanie a retransmisiu v spolupráci so zastúpení Európskej komisie na Slovensku navyše upozornili, že politici majú už aj iné možnosti ako si vymôcť u novinára zodpovednosť. "Máme možnosť civilnej žaloby, sú tam možnosti požiadať o opravu, právo na odpoveď a tak ďalej," dodáva Kukliš.

Novinárov často kritizujú, prečo ich neoslovili, naopak pri chúlostivých témach často hovoriť odmietajú. Robert Fico najskôr na tlačovej konferencii odmietol odpovedať na otázky nesúvisiace s témou a potom odmietol odpovedať aj po nej. 

​Minulý týždeň v sobotu sa v Častej Papierničke stretli členovia Smeru a po tomto stretnutí povedal Fico, že klub bude častejšie komunikovať s médiami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy