Oblačno
11°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Novela zákona o politických stranách zostala nedokončená, hlasovať budú v októbri
Zdielať na

Novela zákona o politických stranách zostala nedokončená, hlasovať budú v októbri

BRATISLAVA / Septembrová schôdza parlamentu sa skončila pomerne rýchlo. Jedna z najsledovanejších tém - novela zákona o politických stranách - však zostala nedokončená. O nových paragrafoch síce poslanci debatovali, hlasovanie si však odsunuli na október.

S nápadom upraviť zákon o politických stranách prišla pred niekoľkými mesiacmi SNS. Okrem minimálnych počtov členov chcú presadiť aj to, aby v názve strany nemohlo byť nijaké meno. Ďalej má mať každá strana svoje sídlo a určitú vnútornú štruktúru. Dankovci tiež navrhujú, že strany budú povinné zriadiť si účet v Štátnej pokladnici, pričom peniaze zo štátnej kasy nebudú môcť použiť na pôžičky, úvery, či podnikanie.

"Väčšia transparentnosť s nakladaním s finančnými prostriedkami, ktoré strany dostávajú zo štátneho rozpočtu. Po druhé, väčšia vnútorná demokracia vo vnútri strán. to sú dva základné ciele," hovorí predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Opozícia dlhodobo hovorí, že návrh SNS je namierený proti nim, aby im sťažil život. Ak si však koalícia novelu presadí, sú pripravení pružne zareagovať. Vláda by sa podľa nich radšej mala venovať zlepšovaniu zdravotníctva, školstva či dobudovaniu diaľnice do Košíc. "Je to momentálne zbytočný návrh zákona. Občanov trápia úplne iné veci ako, ktorá strana má koľko členov," myslí si poslanec Martin Klus.  
"Ak si vládna koalícia schváli, že chce 40, 500tisíc členov, nie je problém, my sa tomu zákonu prispôsobíme," uviedla poslankyňa Veronika Remišová.

Dá sa odhadnúť, že táto novela prejde, pretože aj koaliční partneri sú na strane SNS, takže si to svojou väčšinou presadia. "Diskutuje sa ešte o niektorých detailoch, ale sme pripravení podporiť tento návrh," povedal poslanec Erik Tomáš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy