Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Rigoróznu prácu Andreja Danka sprístupnili v knižnici Univerzity Mateja Bela
Zdielať na

Rigoróznu prácu Andreja Danka sprístupnili v knižnici Univerzity Mateja Bela

BRATISLAVA / Rigorózna práca predsedu parlamentu Andreja Danka je do veľkej miery zhodná s prácou iného právnika. S touto informáciou vyšiel Denník N len pár hodín potom, čo univerzita Mateja Bela sprístupnila Dankovu prácu verejnosti. Na prezenčné štúdium je k dispozícii v univerzitnej knižnici. Andrej Danko utajil svoju rigoróznu prácu pred verejnosťou licenčnou zmluvou uzavretou 21. septembra.

Do študovne univerzitnej knižnice v Banskej Bystrici ju priniesli z depozitu, tam mala byť práca uložená ešte v roku 2000. V čiernej pevnej väzbe so zlatými písmenami, na prvej strane čestné prehlásenie: "Čestne vyhlasujem, že rigoróznu prácu som vypracoval samostatne s použitím vedeckej literatúry." 

Na jej zverejnenie krátko pred druhou popoludní čakali pred študovňou knižnice viacerí novinári. Mohli si ju prelistovať a urobiť poznámky, kopírovanie povolené nie je. Rigorózna práca o verejnej správe je rozčlenená na tri hlavné kapitoly, štátna správa, samospráva a správna veda. Na konci ale chýba zoznamu literatúry, z ktorej autor čerpal. Proti utajeniu práce v Banskej Bystrici protestovali pedagógovia univerzity aj študenti. "Predseda parlamentu má ísť príkladom. Nemyslím si, že v tej jeho práci boli nejaké utajované skutočnosti. V roku 2000 ešte netušil, že bude robiť niečo v politike. Ale možno je to celé v ženskom rode, ťažko povedať," uviedol Jakub Pohle, organizátor protestov.

Vedenie univerzity sprístupnenie práce iba stroho oznámilo na internetovej stránke. Čakali na to desiatky pedagógov, ktorí pred mesiacom rozbehli podpisovú akciu proti utajeniu práce. "V internetových diskusiách ľudia volajú po tom, aby nás prepustili, aby nám odobrali akreditáciu a podobne. A to nie je fér voči univerzite, lebo to spôsobilo niekoľko jednotlivcov," povedala Mariana Bachledová, pedagogička FiF UMB Banská Bystrica. 

Pedagógovia, ktorí sa podpísali pod iniciatívu teraz veria, že bude zriadená nezávislá komisia odborníkov, ktorá prešetrí všetky podozrenia. "Predpokladám, že to bude nezávislá komisia, ktorá bude mať dôveru verejnosti," dodal Martin Djovčoš, pedagóg FiF UMB Banská Bystrica. 

Denník N vo večerných hodinách uverejnil informáciu o tom, že práca Andreja Danka z roku 2000 sa do veľkej miery zhoduje s rigoróznou prácou iného právnika z UMB z roku 2001. Televízia JOJ má spomínanú prácu z roku 2001 k dispozícii, teraz ale čakáme na možnosť preštudovať si prácu Andreja Danka. Ďalšou otázkou je, čo presne je v práci bratislavskej právničky, ktorej sa rigorózna práca s rovnakým názvom z roku 1999 stratila z univerzitnej knižnice UK.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy