Jasno
15°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Dankov etický kódex sa do programu národnej rady nedostal
Zdielať na

Dankov etický kódex sa do programu národnej rady nedostal

BRATISLAVA / Ako sa majú poslanci správať, aké dary môžu prijímať, ale i to, ako sa majú obliekať. Toto všetko vraj chcel šéf parlamentu presadiť v etickom kódexe. Ambíciou koalície bolo napísať etický kódex do konca minulého roka. Ešte stále sa však do programu v Národnej rade nedostal.

Kým od predstavenia pravidiel prešiel nejaký čas, návrh sa stále neobjavil na rokovaní Národnej rady SR. SNS a dokonca aj Most-Híd ešte v septembri mali pocit, že niektorí poslanci jednoducho nevedia, ako sa obliekať a čo sa patrí a etický kódex je potrebnou normou v Slovenskom parlamente.
Napriek ironickým poznámkam zo strany opozície.

"Určite aj dotknutie sa spôsobu obliekania tam bude," vysvetlil poslanec za SNS Tibor Bernaťák. Návrh etického kódexu sa neobjavil ani na poslednej minuloročnej schôdzi. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal objaviť na aktuálnej schôdzi koncom januára. 

"To sa musíte opýtať pána predsedu NR asi sa na to pracuje, nemám ja informáciu," povedal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. "Žiaľ, opozícia nebola schopná prekročiť svoj tieň a nedokázala sa zhodnúť na textácii etického kódexu ani medzi sebou. Keďže nie je parlamentná zhoda, nebude predseda NR SR Andrej Danko nasilu presadzovať normu, ktorú už vopred opozícia označuje za nedostatočnú," uviedla riaditeľka kancelárie SNS Zuzana Škopcová.

"Zaspalo to preto, lebo SNS a Danko lieta v kuse v nejakom probléme," myslí si poslanec za SaS Ľubomír Galko. "Ja myslím, že to umrelo na jeho rigoróznej práci, nie? Myslím si, že by mal začať od seba," hovorí Boris Kollár zo Sme rodina. 

Kým majetkové priznania či konflikt zájmov verejných funkcionárov vládna koalícia predkladá napriek tomu, že sa s opozíciou nedohodla, zdá sa, že etický kódex, zapadne pachom a do konca volebného obdobia sa už v parlamente neobjaví.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy