Zatiahnuté
14°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Slovensko má prvú prezidentku. Čaputovej gratuloval premiér i jej súper
Zdielať na

Slovensko má prvú prezidentku. Čaputovej gratuloval premiér i jej súper

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slováci si do prezidentského paláca zvolili ženu. Zuzana Čaputová sa stala v poradí piatou prezidentkou Slovenskej republiky a prvou ženou - prezidentkou. Ešte počas sčítavania hlasov jej gratulovali predstavitelia liberálnych strán OĽaNO a SaS, súčasný premiér Peter Pellegrini, ale aj jej súper v druhom kole prezidentských volieb Maroš Šefčovič. Osobne jej prišiel zagratulovať aj dosluhujúci prezident Andrej Kiska.

Víťazka prezidentských volieb podľa predbežných výsledkov Zuzana Čaputová prisľúbila, že sa o dôveru ľudí neprestane uchádzať aj počas výkonu mandátu. Vo svojom prejave povedala, že sa jej podarilo uspieť spôsobom, o ktorom si mnohí mysleli, že nemôže vyjsť - slušnosťou, tým, že nepodľahla populizmu a získala dôveru bez agresívneho slovníka a podpásových útokov. Čaputová pred médiá vystúpila po tom, čo jej zagratuloval jej protikandidát Maroš Šefčovič. Voličom sa opäť poďakovala aj v jazykoch menšín, na pódiu jej prejav tlmočili do posunkovej reči. 

Priznala, že ju príjemne prekvapil výsledok, očakávala, že rozdiel medzi ňou a Marošom Šefčovičom bude menší. Podľa nej tieto voľby ukázali, že spravodlivosť a slušnosť nie sú len intelektuálne témy, ale je to túžba mnohých ľudí. Zároveň sa podľa nej podarilo dokázať, že sa dá premostiť hranicu medzi liberalizmom a konzervativizmom. Podstatné je vytrvať a byť trpezlivý. Vyzvala na to, aby sa ľudia netešili z prehry súperov. Tvrdí, že aj tieto voľby potvrdili trend z volieb do vyšších územných celkov a komunálnych volieb - trend, že ľudia chcú zmenu. Verí, že v podobnom duchu sa budú niesť aj májové voľby do Európskeho parlamentu.

Nástupníčka Andreja Kisku hovorí, že kontinuita s jeho politikou bude v otázkach prozápadnej orientácie Slovenska. Počas Čaputovej ďakovnej reči za ňou z rúk jej podporovateľov viala európska vlajka. Vzhľadom na svoju profesionálnu minulosť očakáva, že bude klásť väčší dôraz na tému spravodlivosti. Potvrdila, že jej prvá zahraničná cesta povedie do Českej republiky. "Českú republiku vnímam ako bratský národ. Prezidenta Zemana rešpektujem ako legitímne zvoleného prezidenta," povedala na otázku, ako vníma Miloša Zemana. Vyjadrila sa aj otázkam, ktoré súviseli s tým, že bude na Slovensku prvá prezidentka. Hoci v kampani s týmto faktom zámerne nepracovala, podľa nej je pre niektorých symbolom zmeny.

Medzi prvými, kto Zuzane Čaputovej gratulovali prostredníctvom médií bolo hnutie OĽaNO. "Gratulujem Slovensku, že prvýkrát od jeho vzniku tento úrad nebude zastávať komunista, ani chcelbyťkomunista. Gratulujem nám - všetkým ľuďom dychtiacim po lepšom Slovensku, že sme ubránili prezidentský palác a nedovolili ho ovládnuť človekom, ktorého podporovala vládna mafia," vyjadrilo vopred gratuláciu hnutie OĽaNO s tým, že prosí Zuzanu Čaputovú, aby bola prezidentkou všetkých občanov Slovenskej republiky.

Za OĽaNO prišla gratulácia od strany SaS: "Prvá prezidentka v dejinách Slovenska, ale aj Československa znamená výrazný modernizačný krok, ktorým prešla naša spoločnosť a je krehkým víťazstvom liberálnej demokracie."

Do centrály Zuzany Čaputovej prišiel prezident Andrej Kiska, aby jej osobne zagratuloval. 

Končiaci prezident Andrej Kiska je nesmierne hrdý na to, akú prezidentku si Slovensko zvolilo. Povedal to v štábe víťazky prezidentských volieb Zuzany Čaputovej, kam jej prišiel zablahoželať. "Udalosti, aj okolo obvineného Mariana K., ukazujú, v akej hlbokej kríze sa nachádza naša krajina. Potrebujeme prezidentku, ako je Zuzana Čaputová. Prezidentku, ktorá sa postaví zlu, ktorá hovorí, že spravodlivosť potrebujeme presadzovať ako prvú," povedal Kiska.

K Čaputovej víťazstvu sa vyjadrili aj lídri koalície Progresívne Slovensko - Spolu. Čaputová bola do nedávna podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska. Podľa jeho lídra Ivana Štefunka tieto voľby sú pre nich signálom, že Slovensko je oveľa proeurópskejšia, liberálnejšia a otvorenejšia krajina, než aká je jej politická reprezentácia. Šéf Spolu Miroslav Beblavý dodal, že Čaputová svojím štýlom ukazuje cestu vpred, ukazuje, že politika sa dá robiť aj v pozitívnom, emocionálnom a zároveň vysoko odbornom duchu.

Šefčovič Čaputovej telefonoval, aby jej zablahoželal

Maroš Šefčovič zablahoželal Zuzane Čaputovej k víťazstvu v prezidentských voľbách. Ako povedal novinárom po spočítaní väčšiny hlasov voličov, Čaputovej telefonoval. "Povedal som jej, že od dnešného večera má pred sebou veľkú zodpovednosť, pretože sa stáva hlavou štátu. Zdôraznil som, že napriek tomu, že sme mali veľmi živú predvolebnú kampaň, že pred Slovenskom stoja časy, ktoré si budú vyžadovať to, aby Slovensko bolo zjednotené, aby sme sa vedeli zamerať na tie najdôležitejšie úlohy do budúcna," povedal Šefčovič s tým, že on bude pracovať pre SR a že Slovensku aj Čaputovej želá len to najlepšie. "Posielam jej kyticu, lebo si ju zaslúži," uviedol.

Šefčovič poďakoval všetkým voličom, ktorí prišli k voľbám a aj tým, ktorí mu dali svoj hlas. "Budem rozmýšľať, ako s týmto záväzkom v budúcnosti naložím," povedal. Zároveň poďakoval manželke Helene, ktorá stála pri ňom aj v zložitých časoch. "V tejto kampani sme strávili spolu veľa času," uviedol a poďakoval rodine, dcéram, synovi a zvyšku rodiny ako aj svojmu volebnému tímu.

Na sociálnej sieti gratuloval víťazke aj premiér Pellegrini. 

Čaputová priniesla slušnosť

Zuzana Čaputová bola na svoju kampaň lepšie pripravená a zvíťazila preto, že dokázala svoje témy komunikovať konzistentne a slušne, uviedla Darina Malová, odborníčka na demokratizáciu a europeizáciu krajín strednej a východnej Európy, ktorá tiež pripomenula, že ju prekvapila pomerne nízka volebná účasť. Malová tiež doplnila, že okrem toho, že bola Čaputová v kampani lepšie pripravená, prakticky oslovila celé voličské spektrum. "Rozhodlo to, čo pani Čaputová ponúkla občanom. Ide o takú umiernenosť, dobré vystupovanie a konzistenciu vo vyjadreniach, keď si prakticky v žiadnom tvrdení neodporovala," povedala Malová. Zuzana Čaputová získala podľa predbežných výsledkov takmer 60 percent a nad svojím protikandidátom zvíťazila s pomerne vysokým náskokom. Čaputová bude vôbec prvou ženou, ktorá sa na Slovensku ujme prezidentského úradu.

"Výsledky hovoria jasne. To čo ma do istej miery zarazilo, je pomerne nižšia volebná účasť. Vyplýva to však zrejme z toho, že bola predvolebná kampaň za posledné dva týždne utlmená. Žiaden z kandidátov prakticky neviedol kampaň polarizujúcim spôsobom a neprinášal kontroverzné témy. Druhá jasná myšlienka je, že pani Čaputová mala lepšiu kampaň, bola lepšie pripravená a mala jasného adresáta. Oslovila voličov, ktorí patria k tým, čo si prajú na Slovensku zmenu, aj tých pre ktorých témy ako spravodlivosť a právo majú vysokú hodnotu," uviedla Malová. Podľa odborníčky na demokratizáciu rozhodol aj faktor ponuky pre občanov.

Podľa Malovej môže kľúčovú úlohu v najbližších parlamentných voľbách zohrať práve úspech Zuzany Čaputovej, ktorý poukazuje na nálady v spoločnosti. "Myslím si, že všetky politické sily na Slovensku začnú podrobne analyzovať tieto nálady voličov. Koniec koncov môžu byť predčasné parlamentné voľby. Pre politické strany, ktoré v súčasnosti vládnu, by boli samozrejme lepším riešením voľby v riadnom termíne, teda v marci budúceho roka. Osobne si myslím, že budeme v tomto smere ešte svedkami kalkulácií či výpočtov jednotlivých strán," odpovedala Malová na otázku, ako môže úspech Čaputovej zavážiť v parlamentných voľbách.

Vstup prvej ženy do prezidentského úradu nemusí predznamenať zásadné zmeny, tvrdí sociológ Michal Vašečka

Víťazstvo Zuzany Čaputovej je dôkazom toho, že slovenská spoločnosť očakáva zmenu štýlu politiky, uviedol sociológ Michal Vašečka, ktorý pripomenul, že historické víťazstvo a vstup prvej ženy do prezidentského úradu na Slovensku nemusí automaticky predznamenať zásadné zmeny v najbližších parlamentných voľbách v marci budúceho roka. Na otázku, ako dopadli prezidentské voľby v porovnaní s Českou republikou, odpovedal Vašečka tak, že u našich susedov si nevie predstaviť víťazstvo ženy. "Aj napriek tomu, že Česká republika nie je takým spôsobom konzervatívna ako Slovensko a je to nepomerne modernejšia krajina vo viacerých ohľadoch v hodnotových orientáciách, si to neviem predstaviť," povedal Vašečka. Zuzana Čaputová získala podľa predbežných výsledkov takmer 60 percent hlasov občanov a nad svojím protikandidátom zvíťazila s pomerne vysokým náskokom. Čaputová bude vôbec prvou ženou, ktorá sa na Slovensku ujme prezidentského úradu.

"Slovenské voľby dopadli svojím spôsobom v globálnom meradle prekvapivo. Zvíťazila kandidátka, ktorá priniesla do politiky úplne iný tón a úplne inú kultúru a práve preto vyhrala, že sa vyhranila voči agresívnemu typu robenia politiky. Vyhrala kandidátka, ktorá je autentická a hovorí to, čo si myslí a na čo nie sme zvyknutí. Myslím si, že Zuzana Čaputová môže zohrať veľmi dôležitú úlohu pri zmiernení tých najnegatívnejších aspektov politického života," povedal Vašečka. Sociológ sa domnieva, že prezidentské voľby nemusia automaticky znamenať zmeny aj na parlamentnej úrovni. "Myslím si, že to nemusí znamenať nevyhnutne zmeny v parlamentných voľbách. Víťazstvo Čaputovej však ukazuje, že sily, ktoré reprezentujú aroganciu moci, prehrávajú už štvrté voľby za sebou. V tomto zmysle je to istá víťazná vlna Slovenska, ktoré je viac ‚západné'," dodal Vašečka.

Podľa Vašečku môžu tieto prezidentské voľby podnietiť expremiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa vážnejšie zaoberal možnou spoluprácou do budúcnosti so stranou Mariana Kotlebu ĽS NS. "Privedie to najmä Roberta Fica k tomu, že sa začne zaoberať otázkami, ktoré sú v súčasnosti viac menej tabu," uzavrel Vašečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy