Zatiahnuté
15°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Fico s Remišovou vo výťahu. Podporí predseda Smeru oživený návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku?
Zdielať na

Fico s Remišovou vo výťahu. Podporí predseda Smeru oživený návrh zákona o preukazovaní pôvodu majetku?

BRATISLAVA / Ani jediný odsúdený. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku, o ktorý Robert Fico roky bojoval, sa pred časom skončil neúspešne, pretože narazil na rozhodnutie Ústavného súdu. A tak nelegálne nadobudnutý majetok nezobrali nikomu. Na jar ale s iniciatívou oživiť návrh v pozmenenej podobe prišla Veronika Remišová.

Aj uhlavní politickí rivali sa čas od času vedia porozprávať, napríklad vo výťahu. "Ja som do parlamentu predkladala zákon o preukazovaní príjmu a majetku, ktorý by nahrádzal starý zákon Roberta Fica a jeho cieľom je nelegálne nadobudnutý majetok 100% zdaniť," uviedla Veronika Remišová, nezaradená poslankyňa NR SR. 

​Remišovej sa výťahová diskusia mohla skutočne vyplatiť. Najhlasnejším zástancom zákona je práve Robert Fico a okrem toho má najväčší poslanecký klub. Smelé plány mal Aj Robert Fico, keď sa o zákon ešte iba usiloval. "Ak by tento zákon bol prijatý, tak by aspoň deti v Trenčianskych Tepliciach mali novú škôlku s bazénom a tenisovým kurtom," vyjadril sa Robert Fico. 

​Po prijatí zákona sa ale nikomu nič nestalo. Ani tým nabaleným politikom. Ústavný súd totiž zákon zastavil a vyhlásil ho za protiústavný. Nesúhlasil s retroaktivitou a dôkazným bremenom na strane zbohatlíka. Remišová to ale nechce skúšať cez políciu a prokuratúru, ale cez dane. "Novinárom povedal, že nemá problém podporiť akúkoľvek dobrú iniciatívu v tomto smere, tak som s ním diskutovala o tom, či si vie predstaviť, že tento zákon strana Smer podporí," vyjadrila sa Veronika Remišová. "Pokiaľ by to bol taký zákon, ktorý bude vylepšovať túto pozíciu. My s tým nemáme žiadny problém, ale musím sa na to pozrieť," potvrdil Robert Fico. "Ja som povedal, že musí rokovať s predsedom poslaneckého klubu, to znamená s pánom Baštrnákom. Neviem, či rokovali, ja všetko nezvládnem. Ja tvrdím, že áno. Čo sa dá, treba sprísniť. Nie som si istý. Ja som ten návrh zákona zatiaľ nečítal," vyjadril sa Béla Bugár, predseda Most-Híd. 

Veronika Remišová potvrdila, že mimo výťahu už rokovala aj s Bélom Bugárom a Tiborom Bernaťákom z SNS. O zákone by sa malo v parlamente rokovať už v septembri. Otázkou je, či koalícia potvrdí návrh čerstvej Kiskovej tváre. "Ja som dosť skeptický pokiaľ ide o politickú vôľu," dodal politológ Grigorij Mesežnikov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy