Polojasno
24°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Samosprávy sú odkázané na rozhodnutia politikov. Smer zvolal mimoriadnu schôdzu
Zdielať na

Samosprávy sú odkázané na rozhodnutia politikov. Smer zvolal mimoriadnu schôdzu

Google News Button Sledovať správy

KOCURANY/BRATISLAVA / 108 miliónov eur. To je suma, ktorú ešte vláda Eduarda Hegera prisľúbila na kompenzácie za drahé energie pre samosprávy. Súčasná vláda hovorí, že ich nemá z čoho vyplatiť, keďže poslanci na rokovaní parlamentu rozhadzovali peniaze. Problém je ale hlbší. Zatiaľ čo mestám a obciam počas kovidu či utečeneckej krízy politici vrúcne ďakovali za pomoc, problémy samospráv ale dlhodobo neriešia.

"Čo bolo sľúbené sa má aj dostať, aby tie peniaze išli transferom z Ministerstva financií SR na účty miest, obcí a krajov," vyjadril sa predseda ZMOS Jozef Božik. V obci Kocurany pri Prievidzi musia šetriť, kde sa len dá. Začali stavať nové ihrisko. Lopaty sa musel chytiť aj samotný starosta. "Dva roky máme na to pripravené peniaze, ale tie ceny sa tak navýšili, že by sme to nezvládli," opísal starosta Vojtech Čičmanec. V obecnom sociálnom podniku zamestnal chlapov z dediny a spoločne chcú ihrisko dokončiť. Hoci majú aj našetrené, rozhadzovať sa nemôžu.

Opozičný Smer-SSD pre riešenie situácie zvolal mimoriadnu schôdzu na budúci týždeň (21. júla), tú žiadal aj ZMOS. "Musíme mestám, obciam a VÚC pomôcť, inak ich tlačíme do politiky, že budú musieť zvyšovať poplatky, dane," vyjadril sa Robert Fico (Smer-SSD). "V polovici augusta budeme mať k dispozícii polročnú správu ministerstva financií o stave verejných financií. Na jej základe budeme vedieť, v akom objeme vieme samosprávam pomôcť," uviedla v stanovisku Vláda SR. "Viem, že sú tam už pripravené nejaké modely kompenzácii, o tom sme už s pánom premiérom hovorili," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová.

Aktuálny problém poukazuje na chronický problém samospráv

Nedokončenú decentralizáciu, kedy sú mestá a obce nastaveným financovaním odkázané na rozhodnutia politikov v parlamente. Samosprávy sú závislé od daní z príjmov fyzických osôb. A keď niekto na ne siahne... "Ten celkový výpadok, ktorý je okolo 780 miliónov eur, ktorý spôsobil zvýšenie daňového bonusu," vyjadril sa poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS). Matovič je presvedčený, že samosprávam výpadky dostatočne kompenzovali. "Ak sa niekto správa nezodpovedne voči verejným financiám v samospráve a potom vyplakáva, snaží sa zvaliť vinu na niekoho iného, tak to je chyba toho nezodpovedného človeka v samospráve," uviedol poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO a priatelia). "Podielové dane nám chodia malé, nestačia na chod úradu. Začíname prejedať našetrené, a to nie je dobré," vyjadril sa starosta obce Kocurany.

Pred dvomi rokmi postavili materskú školu. Keby ju chceli rozšíriť, nemôžu. Tak ako susedné dediny, nemajú peniaze na personál. "Do toho sa od septembra budú navyšovať platy zamestnancov vo verejnej správe. Je to kritická situácia," dodal Čičmanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy