Jasno
18°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
NBÚ varuje pred hrozbami v online priestore. Pred voľbami riziko stúpa
Zdielať na

NBÚ varuje pred hrozbami v online priestore. Pred voľbami riziko stúpa

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlamentné voľby sú tu o dva mesiace. Veľká časť kampane sa už niekoľko rokov posúva do online priestoru či na sociálne siete. Národný bezpečnostný úrad preto varuje.

"V čase zvolebnievania sa vyskytujú dezinformačné hybridné kampane aj zo strany ruskej federácie," uviedol Habara. Takto upozorňuje NBÚ na možné riziká v súvislosti s blížiacimi sa voľbami. Podľa úradu nie sú vylúčené kybernetické útoky prorusky orientovaných hackerských skupín.

"Nejaké zneprístupnenie služby, čo sa môže týkať webov," informoval. Ovplyvnená tak môže byť verejná mienka a priestor na to vytvárajú najmä sociálne siete. Práve tam sa najčastejšie šíria dezinformácie. "Sociálne siete sa stali súčasťou nášho každodenného života. Už v minulosti sa stali strategickým bojiskom pre tých, ktorí chceli ovplyvniť verejnú mienku, a to najmä pred voľbami," povedal

"Na Slovensku používa jednu z nich asi tri milióny ľudí. Viac ako polovica z toho čerpá informácie zo sociálnych sietí," stanovil analytik Peter Jančárik. NBÚ pred voľbami opäť varuje pred falošnými účtami, ktoré sa na prvý pohľad môžu tváriť ako skutočné, pod rôznymi príspevkami ale môžu ovplyvňovať verejnú mienku. "Dôležité je držať sa toho, čo mi jedna pani povedala, keď mi niekto rozpráva nejakú čudnú historku. Aj v reálnom živote nemám tendenciu tomu veriť," dodal analytik Peter Jančárik.

"Viete sa dopátrať, kedy bol ten účet vytvorený, sú tam cudzokrajné mená," informoval Habara. Úrad ďalej upozorňuje aj na šírenie takzvanej falošnej reality. Ide o tzv. deepfake videá, ktoré sú zmanipulované. V minulosti sa podobné video šírilo aj v súvislosti s prezidentkou. Na manipuláciu bolo použité skutočné video prezidentky, v ktorom pomocou kartičiek ďakovala za podporu.

"Dobrá správa je, že vyrobiť deepfake video je dnes náročné. Potrebujete kvantá hodín videoobsahu toho daného človeka, aby ste vedeli umelú inteligenciu natrénovať," vyjadril sa analytik. "Takisto hlas danej osoby môže byť upravený umelou inteligenciou," povedal Habara. "Tá zlá správa je, že na Slovensku deepfake ani nepotrebujete. V rámci okolitých krajín patríme medzi najzakonšpirovanejšie krajiny," zakončil analytik Jančárik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy