Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Hrozí povolebný pat? Vyzerá to tak, že strany nemusia poskladať funkčnú koalíciu
Zdielať na

Hrozí povolebný pat? Vyzerá to tak, že strany nemusia poskladať funkčnú koalíciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Týždeň a pol pred voľbami to vyzerá tak, že strany nemusia poskladať funkčnú koalíciu. Pripúšťajú to nielen autori predvolebných prieskumov, ale aj politici. Ak sa nezmobilizuje dostatočný počet nerozhodných voličov, alebo ak do parlamentu prejde príliš veľa strán, nie je vylúčené, že si voľby zopakujeme.

"Ja sa domnievam, že Slovensko ide skôr k ďalším predčasným voľbám," povedal počas diskusie HN klubu Robert Fico. Jeho úvaha nie je ďaleko od reality ani podľa čísel predvolebných prieskumov. Koalície sa z nich skladajú ťažko a krkolomne.

Možnosťou je krehká väčšina ale aj pat

"Čím viac strán sa do parlamentu dostane, tým je väčšia pravdepodobnosť patovej koalície, pretože tam budú strany, ktoré majú obmedzený koaličný potenciál," uviedol politológ Samuel Spáč. "V zahraničí sa to stáva teraz často, stačí spomenúť Bulharsko, Taliansko, Izrael. Ale nie je to nič dobré pre krajinu," doplnil Václav Hřích, riaditeľ agentúry AKO.

Slovenský volič sa ale zvykne rozhodovať niekoľko hodín pred voľbami

Aj keď je možnosť patu v tejto chvíli veľmi reálna, politológ pripomína, že slovenský volič sa zvykne rozhodovať až niekoľko hodín pred voľbami. A dôležité bude nielen to, koľko ľudí strany prilákajú, ale aj to, koľkých odradia od svojich súperov. Rozhodnúť pritom nemusia len témy, ktoré na ich vykúkajú spoza každého rohu. "Nie nevyhnutne medvede a migranti, ale to, či vôbec vláda bude schopná vládnuť," ozrejmil Spáč.

Vyjadrenia politikov sú rôzne

"Je tu stále veľká pravdepodobnosť zostavenia pravicového zlepenca, už aj Hlas špekuluje, pýta si funkcie," vyhlásil Fico. Pravicový zlepenec ale podľa jeho slov znamená predčasné voľby do roka a pol. "Dúfam že predstavitelia politických strán uprednostnia záujmy tejto krajiny pred svojimi osobnými," uviedol Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

Každá zo strán bude podľa Pellegriniho musieť ustúpiť zo svojich top programových priorít. "My máme jednu červenú líniu, a to sú vyššie dane, inak vieme diskutovať," ozrejmil Richard Sulík, predseda strany SaS. "Ak ľudia chcú naďalej žiť v Európskej únii a požívať bezpečnosť, ktorá prichádza vďaka členstvu v NATO a vďaka spravodlivosti, ktorá má voľné ruky, tak majú strany, ktoré môžu voliť," uviedol Eduard Heger, predseda strany Demokrati.

Stále je ale dosť času na prekvapenia

A týždeň a pol pred voľbami je zároveň stále dosť dlhý čas na rôzne prekvapenia. Predseda strany OĽaNO Igor Matovič napríklad sľubuje, že prezradí, ako to bolo s údajnou korupciou Richarda Sulíka. "Trikrát som bol vypovedať na troch rozličných miestach, nie je všetkým dňom koniec," povedal Matovič. "Nebol som na polícii, netuším, čo to môže byť. Bude to nejaká špina," reagoval Sulík.

​Ak politici po voľbách nebudú schopní vytvoriť koalíciu, naďalej bude vládnuť úradnícky kabinet Ľudovíta Ódora. Poslanci však majú aj možnosť vytvoriť si vlastnú úradnícku vládu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy