Zatiahnuté
Bratislava
Viera
5.10.2024
Slováci chudobnejú. Opozícia vládu za jej plány kritizuje
Zdielať na

Slováci chudobnejú. Opozícia vládu za jej plány kritizuje

KOMÁRNO/ BRATISLAVA / Ľudí, ktorí sa ocitli na hranici príjmovej chudoby, je už viac ako pol milióna naprieč celým Slovenskom. Nový minister práce Erik Tomáš tvrdí, že je to pre neho prioritná téma.

Pani Alica žila naposledy v záhradnom domčeku bez vody. Na okraj spoločnosti ju priviedli rodinné problémy a choroby. Viac ako 38 rokov učila nemecký a ruský jazyk. "Tisíce deti, bolo to moje vysnívané povolanie. Teraz sa mi tie deti zdravia, už aj s vnúčatami," povedala pani Alica. Našťastie je kamarátka nedávno pomohla s kauciou na slušný podnájom. "Bola som onkologický pacient po rôznych ťažkých zákrokoch. Beriem lieky ako lentilky, je ich naozaj veľa," uviedla pani. O mestský byt žiadala neúspešne už trikrát. Z dôchodku jej po vyplatení podnájmu zostane, podľa jej slov, 180 eur na celý mesiac. Podobných prípadov je oveľa viac a toto číslo neustále rastie. 

Minister práce má vraj riešenie 

"Slovensko je druhou najchudobnejšou krajinou v Európskej únii a to je veľmi smutné," uviedol Erik Tomáš. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej ide o 735-tisíc ľudí. "Ohrozenou skupinou sú práve deti. Príjmovou chudobou je ohrozených 20 percent detí," informovala hlava štátu. Čísla sú až alarmujúce. Najväčší problém majú slobodní rodičia. "Slobodných rodičov s deťmi, ktorí žijú na hranici chudoby, je skoro pol milióna. Viac ako polovica z toho sú ženy s deťmi. Keď padnú na dno, kto im bude pomáhať, kto ich bude zachraňovať?" pýtala sa Karolína Ivanová z organizácie JEDEN RODIČ. 

"Riešení je hneď niekoľko. V prvom rade ale potrebujeme, aby chudobní ľudia pracovali. Samozrejme, za dôstojnú mzdu. Následne chcem upravovať životné minimum, nakoľko už nezodpovedá súčasnému reálnemu stavu," vysvetľoval nový minister práce. Konať sa chystá aj rezort financií. Podľa Andreja Danka je stav ekonomiky šialený. "Bude treba prijať nejaké opatrenia na zdanenie bánk, IT firiem alebo podnikateľov, ktorí zbohatli počas Covidu. Opatrenia budú rozmanité a minister financií ich má čoskoro predstaviť," uviedol. 

Opozícia vládu za jej plány kritizuje

Opozícia vláde vyčíta, že v programovom vyhlásení má minimum ekonomických opatrení smerom k ľuďom. Ponúka vlastné riešenia. "Ja tam nevidím žiadne opatrenia, ktoré by smerovali k zvyšovaniu konkurencieschopnosti krajiny, k zvyšovaniu ekonomického rasu. Ja tam nevidím opatrenia na zvýšenie zamestnanosti. Proste na zvyšovanie toho koláča," vyjadril sa Marián Viskupič. 

"Zatiaľ z týchto prvých náznakov nemám pocit, že toto by bola pre vládu priorita. Mali by sme mať omnoho modernejší systém životného minima a dávok v hmotnej núdzi a podobných mechanizmov, aby bránili tomu, že sa ľudia prepadnú do tej najväčšej chudoby," uviedol Šimečka. Sulík k veci zaujal jasné stanovisko. "Viac konkurencie. Už dávno mali rokovať s nejakými ďalšími reťazcami a dotiahnuť ich na Slovensko. Pomôže to znížiť náklady na predaj," vysvetlil.

Exminister hospodárstva vláde ponúka ešte jedno originálne riešenie. "Čo by ešte pomohlo je pranierovanie. Mohli by to robiť aj občianske združenia, alebo združenia na ochranu spotrebiteľov. Informovali by o tom, kto predáva maslo za dve eurá a kto ho predáva to isté maslo za takmer štyri eurá. Sú aj také prípady," uzavrel Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy