Jasno
14°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Pekné študentky či zabudnuté preukazy. Parlament opäť obchádzal novelu trestného zákona
Zdielať na

Pekné študentky či zabudnuté preukazy. Parlament opäť obchádzal novelu trestného zákona

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Sú to už dva týždne, odkedy slovenský parlament zamestnáva takmer výhradne jediná téma - kontroverzná novela trestného zákona. Je to diskusia dlhá a jednostranná. Stúpa nervozita aj vyčerpanie. To v lepšom prípade vyústi do smiechu, v tom horšom do konfliktu a osočovania.

​Medzi najvýraznejšie postavy v pléne patrí Jozef Pročko. Pozornosť púta napríklad aj hereckými etudami, v tomto prípade on a zabudnutý poslanecký preukaz. Na to reagoval Andrej Danko. "Pán poslanec, to sa vám stále stáva, čo?" spýtal sa. Vyštudovaný telocvikár ale nenecháva zabudnúť ani svoju učiteľskú kariéru, a keď dostane slovo, neraz to v pléne skutočne vyzerá ako v škole. "Prišiel Migaľ a naozaj vyrušoval," zneli jeho slová. "Niekedy ľuďom unikne, že sme zákonodarný zbor a riešia si tam vlastné animozity," dodala Zuzana Števulová, poslankyňa NR SR. 

Niekto sa zabáva, niekto naťahuje čas

"Pán Pročko, prázdne sudy robia najväčší hluk," vyslovil Peter Žiga, podpredseda NR SR. V rozprave sa už dva týždne striedajú rovnaké mená. Koaliční poslanci ani ministri sa až na malé výnimky vôbec nezapájajú. Opozícia zase neskrýva, že iba naťahuje čas. "Toto je naozaj paródia na parlament," reagovala poslankyňa Viera Kalmárová. "Myslím si, že každý jeden deň, ktorý získame takto navyše pre Úrad špeciálnej prokuratúry, má zmysel," povedal poslanec Gábor Grendel. 

Na to, aby sa rokovalo, je treba okrem poslancov aj aspoň jedného ministra a jedného predsedajúceho. Poslední spomínaní sa v pléne striedajú iba piati a strávia v ňom azda najdlhší čas, čo sa občas na ich výkone aj prejaví. "Osobne som veľmi kriticky zhodnotila, keď tam boli poznámky zo strany predsedajúceho Andreja Danka na pekné študentky, ktoré prišli na návštevu pléna. To si myslím, že na pôdu NR SR nepatrí," uviedla Števulová.

Ako vyzerá aktuálna situácia?

Na konci druhého týždňa rokovaní o trestnom zákone sme stále iba pri návrhu na skrátené legislatívne konanie. Do rozpravy je prihlásených asi 50 poslancov. Poslanci tak ešte dostanú mnoho príležitostí. Či už, v hokejovej terminológii, zažiariť alebo si dať vlastný gól. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy