Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Kolalícii sa nepáči opozičná obštrukcia pri rozprave k trestným kódexom. Budú rokovať nonstop?
Zdielať na

Kolalícii sa nepáči opozičná obštrukcia pri rozprave k trestným kódexom. Budú rokovať nonstop?

BRATISLAVA / Vládnej väčšine dochádza trpezlivosť. Silnejú hlasy po - citujúc premiéra Roberta Fica, „definitívnom riešení“ opozičnej obštrukcie. Odporcovia novely trestného zákona totiž siahodlhým rečnením v parlamente úspešne odsunuli jeho snahu o zrušenie špeciálnej prokuratúry aj zníženie trestných sadzieb. A to všetko na pozadí silnejúcich protivládnych protestov v uliciach. Rodí sa plán, že poslancov naženú do práce aj v noci a rokovať budú nonstop, kým spornú legislatívu neschvália.

​Pod pazuchu matrac a pred parlament pojazdný stánok s jedlom. Jedno aj druhé poslancom pred Vianocami spríjemňovalo nočné rokovanie o rozpočte. Prešlo poldruha mesiaca a zdá sa, že taktiky nočného prežitia v Národnej rade SR budú musieť opozičníci oprášiť. Vraj si o to dvojtýždňovou sólo diskusnou jazdou sami koledovali. "Jeden vystúpi, potom je tam 50 faktických, ďakujú jeden druhému," opísal predseda parlamentu Peter Pellegrini. "Naozaj znejú stále dookola tie isté bláboly, ktoré im už asi píše umelá inteligencia," uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Premiér chce nájsť riešenie opozičnej obštrukcie. "Chcem navrhnúť, aby sme urobili definitívne riešenie štvrtok alebo piatok, ako sa budeme ďalej správať pokiaľ ide o túto "never endig story". Pre mňa by bolo najjednoduchšie riešenie, keby sme sa rozhodli, že budeme v parlamente rokovať nonstop," vyhlásil premiér Robert Fico.

Pripravovaný škrt cez rozpočet prijímajú v opozícii s nevôľou, no zároveň ako potešujúci výsledok uplynulých snáh v pléne i v uliciach. "Je vidieť, že svoju robotu si robíme veľmi dobre," zhodnotil Branislav Gröhling, poslanec NR SR. "Vládna koalícia je nervózna. Už rozumie tomu, že urobili chybu, a že to nedokáže pretlačiť tak ľahko, ako si mysleli," priblížil podpreseda NR SR Michal Šimečka. Podľa poslankyne Martiny Holečkove špeciálna prokuratúra zanikne, ak to ukončia. "Mnohé spisy a veci nebudú doriešené," doplnila.

Status quo v podobe plných námestí a zablokovaného parlamentu nemôže vyhovovať ani jeho predsedovi a najnovšie aj prezidentskému kandidátovi. Peter Pellegrini nevylučuje, že proti opozícii zakročia. "Takto sa fungovať nedá. Spolu s kolegami tieto veci maximálne tolerujeme, ale vládna koalícia má samozrejme právo sa brániť opozičnej obštrukcii," zdôraznil Pellegrini. "Predseda parlamentu opäť potvrdzuje to, že je sluhom pána premiéra," zhodnotila Holečková.

"Ak budú chcieť ešte 1500-krát niektorí povedať, že sa im tento zákon nepáči, tak to budú ešte dva tri mesiace robiť. Popri tom blokujú prijímanie dôležitých zákonov," vyhlásil Taraba. "Nech to stiahnu a môžeme rokovať o iných potrebných zákonoch," oponoval Šimečka.

Okrem snahy zlomiť odpor opozície jednorazovo pri trestnom zákone, sa už začínajú v koalícii zamýšľať nad tým, ako zamedziť obštrukciám systémovo. Andrej Danko v relácii Na telo vyhlásil, že by najradšej po vzore Slovinska skresal minutáž vystupujúcim o polovicu. Zmenu rokovacieho poriadku podporuje aj Smer. No a otázka, čo na to predseda parlamentu Pellegrini, zostala bez odpovede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy