Skoro jasno
17°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Pokus o politický zmier: Ktoré strany prijali pozvánku a ktoré odmietli?
Zdielať na

Pokus o politický zmier: Ktoré strany prijali pozvánku a ktoré odmietli?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / S prezidentským pokusom o politický zmier to zatiaľ nevyzerá až tak ružovo. Rezervovaný postoj voči všestrannému stretnutiu za okrúhlym stolom už formulovali podpredsedovia parlamentu za SMER aj SNS. Zvyšné strany pozvánku od Zuzany Čaputovej a Petra Pellegriniho prijali. Stretnutie je naplánované na budúci utorok a odohrá sa v prezidentskom paláci.

​Súčasná a budúca hlava štátu spoločne vystúpili pred verejnosť a vyzvali na pokoj zbraní. Napriek tomu, že pochádzajú z opačnej politickej barikády. "S novozvoleným prezidentom sme sa dohodli, že spoločne pozveme lídrov všetkých parlamentných strán do prezidentského paláca," vysvetlila súčasná hlava štátu. "Tento atentát si zaslúži spoločné a jednoznačné odsúdenie," doplnil ju Peter Pellegrini.

K účasti sa hlásia všetky opozičné strany

"Lídri sú pozvaní na utorkové popoludnie do prezidentského paláca," informoval hovorca Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. K účasti sa postupne prihlásili všetky opozičné strany. Progresívne Slovensko, SaS, KDH aj hnutie Slovensko. Matovičovci zároveň oznámili, že stiahnu svoje návrhy zákonov z prebiehajúcej schôdze, aby rokovanie v napätej situácii čo najviac skrátili a nevytvárali sa tak medzi stranami trecie plochy.

Spomedzi vládnych strán zatiaľ účasť v paláci prisľúbila iba strana Hlas. Niet sa čo čudovať, keďže Peter Pellegrini je spolu s prezidentkou iniciátorom tohto stretnutia. Kto zatiaľ na pozvánku neodpovedal kladne je SMER a SNS. "Neviem vám na to teraz reagovať dobre?" vyjadril sa podpredseda parlamentu Andrej Danko. 

Zúčastní sa výzvy aj koalícia? 

Viac ako v našom telefonáte sa Danko k téme rozhovoril v dezinformačnom rádiu Infovojna, kde vyhlásil, že sa zúčastní iba na odporúčanie Roberta Fica. Jeho kolega z predsedníctva parlamentu - Ľuboš Blaha zas v tej istej relácii označil zvolanie stretnutia za kalkul. Či to znamená, že sa strana SMER nezúčastní, sme zisťovali u Roberta Kaliňáka. Ten účasť neprisľúbil, ani neodmietol.

"Zaregistroval som ponuku, ktorá prišla od pani prezidentky, ale nemal som možnosť sa nad tým hlbšie zamyslieť ani poradiť sa s kolegami. Rozumiem tej výzve, máme teraz ale iné priority," uzavrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy