Oblačno
20°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Drucker chce meniť sieť stredných škôl. Menšie školy by sa mohli spojiť
Zdielať na

Drucker chce meniť sieť stredných škôl. Menšie školy by sa mohli spojiť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister školstva plánuje optimalizovať stredné školy. Menšie školy by sa mohli napríklad spájať do väčších celkov a mať spoločné manažmenty.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) oznámil, že plánuje optimalizovať sieť stredných škôl. Menšie školy by sa podľa jeho slov mohli spájať do väčších celkov, ktoré by mali spoločné manažmenty, dokázali sa zjednocovať v plánoch vzdelávania, mať spoločných odborných zamestnancov či nadväzovať partnerstvá so zamestnávateľmi. Zdôraznil, že školy sa nebudú zatvárať. Informoval o tom na utorkovej (4. 6.) tlačovej konferencii.

Rozpočty vystačia len na ich prežitie

"Slabinou súčasnej situácie v strednom školstve vrátane gymnázií je pomerne prílišná zotrvačnosť, ktorá súvisí s nerealizovaním mnohých zmien dlhé roky," skonštatoval. Poukázal napríklad na zmeny na trhu práce či v demografii. Tvrdí, že mnohé školy majú rozpočty, ktoré im vystačia len na prežitie, a tak nemajú možnosť rozvoja či spolupráce so zamestnávateľmi.

Spoločné manažmenty

Na Slovensku je podľa ministra 84 stredných škôl, ktoré majú menej ako 100 žiakov. "Takéto školy si veľmi ťažko dokážu zabezpečiť kvalitných učiteľov, odborných zamestnancov, odborné vzdelávanie," načrtol Drucker. Pripravovanými opatreniami chce umožniť spájať školy do spoločných celkov. Mohli by mať spoločné manažmenty aj tzv. supervízorov. "Chceme, aby z menšieho počtu škôl, ktoré naďalej budú fyzicky v regiónoch, vznikli ucelenejšie väčšie celky," zhrnul.

Do konca augusta by mali zriaďovatelia predložiť rezortu školstva projekty optimalizácie. Do konca marca 2025 by mohli poslať už konkrétne žiadosti o zmenu siete. V novom nastavení by školy mohli fungovať od septembra 2025. Podľa ministra je pripravených viacero rýchlych legislatívnych zmien, ktoré by mohli platiť od januára 2025.

Školy nereflektujú potrebu trhu práce

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško zdôraznil, že stredné školy aktuálne nedokážu dostatočne reflektovať potreby trhu práce. "Čo je však oveľa väčšou výzvou, súčasná sieť stredných škôl, ich nastavenie a spôsob fungovania nedokážu zabezpečiť budúce nároky na kvalitu, štruktúru a kompetencie pracovnej sily," upozornil.

Podľa predsedníčky parlamentného školského výboru Pauly Puškárovej (Hlas-SD) jenávrh príležitosťou na lepšie prepojenie stredných a vysokých škôl a riešenie mnohých problémov, ktorým školy čelia, ako je odlev mozgov.

Prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský podporuje myšlienku väčších vzdelávacích centier, ktoré by mohli obsahovať gymnázium, strednú školu, odbornú školu, ale aj ďalšie študijné programy. "Určite by to dalo mladému človeku väčšiu šancu sa rozvíjať a nechajme ho pokojne prvý, možno aj druhý rok hľadať, objavovať, čo sa preňho hodí najviac, a nechať mu možnosť vybrať si postupne v rámci svojho rozvoja," uviedol. Poukázal na zarážajúci prieskum, podľa ktorého totiž až štyria z piatich maturantov nevedia, čo ďalej.

"Dokonca 70 percent absolventov komunikovalo, že nemajú v pláne pokračovať v štúdiu alebo v zamestnaní v odbore, ktorý študovali. To znamená, že viac ako dve tretiny študovali odbor, s ktorým vôbec ďalej nepočítajú," vysvetlil Lelovský.

Viac peňazí do škôl

Generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz návrh nového systému víta. Od zmien očakáva väčší prílev peňazí do škôl, čo umožní lepšie zaplatiť majstrov odborného výcviku. Ako vysvetlil, napríklad elektrotechnici či "ítečkari" zarobia vo firme oveľa viac ako v škole. Víta aj možnosť zdieľať niektorých učiteľov. Rovnako by mohli školy viac investovať do vybavenia.

Myšlienku väčších školských celkov podporil aj viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Andrej Hutta. "Veríme, že bude viac priestoru pre duálne vzdelávanie, že v nich zamestnávatelia nájdu kompetentných partnerov na to, aby sme vedeli vytvárať odborníkov pre trh práce," vyhlásil.

Riaditeľ združenia Rodicia.sk Matej Stuška dodal, že od rodičov vníma silný dopyt po kvalitnom vzdelávaní. "Väčšina rodičov a žiakov chce ísť smerom odborného vzdelávania, ale dúfajú, že ich pripraví na prax, že budú môcť pracovať s kvalitnými technológiami, že budú mať dobrých učiteľov," potvrdil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy