Polojasno
19°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Podľa Kaliňáka by bol dobrým predsedom parlamentu Danko
Zdielať na

Podľa Kaliňáka by bol dobrým predsedom parlamentu Danko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) by bol šéf SNS Andrej Danko dobrým predsedom parlamentu. Za dobrý návrh to považuje aj premiér Robert Fico.

​Odkedy sa Matúš Šutaj Eštok ujal predsedníckej stoličky v Hlase uplynulo sotva pár dní a opozícia sa opakovane pýta, ako je možn,é že za takmer úspešne dokonaný atentát na premiéra ešte v bezpečnostných zložkách nepadali hlavy. Jedna vec sú koalično-opozičné spory. Matúš Šutaj Eštok však musí po nástupe do funkcie obhajovať stranu aj dovnútra koalície. Spochybňované je totiž jej právo nominovať predsedu parlamentu. Aj keď to strane prisudzuje platná koaličná zmluva, Andrej Danko si miesto pýta pre seba a rastie mu podpora.

Šéf koaličnej SNS Andrej Danko by bol dobrým predsedom parlamentu. V rozhovore Otvorene s Annou Vargovou na Rádiu Slovensko to uviedol minister obrany Robert Kaliňák, ktorý to spolu s premiérom Robertom Ficom (obaja Smer-SD) považujú za dobrý návrh.

"Myslím si, že táto diskusia sa rozbehne po eurovoľbách. (...) Nejaké odpovede budeme mať do konca júna. Pre stabilitu a vyváženosť koalície je to dobrý návrh," povedal minister obrany Kaliňák.

Hlasu ani SNS by to neuškodilo

Obsadenie postu predsedu Národnej rady (NR) SR je podľa neho na dohode SNS a Hlasu-SD. "Nemá to prečo uškodiť Hlasu ani SNS," poznamenal minister. Doplnil, že koaličná zmluva sa rodila v čase, keď ešte nebol zvolený nový prezident, a môže aj nemusí byť otvorená. "Dohoda je nad samotné písmo," skonštatoval.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) reagoval, že Danko bol predsedom NR SR a má skúsenosti. Eviduje Dankovu politickú požiadavku byť šéfom parlamentu. "Strana Hlas aj svojím uznesením na sneme v sobotu (1. 6.) potvrdila, že tento post patrí v zmysle koaličnej zmluvy kandidátovi za stranu Hlas," tvrdí.

Potreba stability koalície

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na sobotnom sneme strany zdôraznil potrebu stability koalície, aby mohla vláda plniť svoj program. Vyzval partnerov na rešpektovanie koaličnej zmluvy a trvá na nároku Hlasu-SD na post šéfa parlamentu. Zároveň vo víkendových diskusných reláciách zopakoval nomináciu ministra investícií a podpredsedu Hlasu Richarda Rašiho.

Miesto predsedu NR SR sa uvoľnilo po víťazstve Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. Hlas-SD nominoval do funkcie Rašiho. Premiér v apríli povedal, že nomináciu rešpektuje, naďalej si však myslí, že pre stabilitu vládnej koalície by bolo lepšie, keby bol predsedom NR SR Danko ako šéf koaličnej SNS.

V SNS predpokladajú že nového predsedu parlamentu by mohli voliť v septembri. V nadchádzajúcich mesiacoch tak zrejme zostane spomedzi trojice ústavných činiteľov aktívne úradovať iba novozvolený prezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy