Zatiahnuté
10°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Nákup vrtuľníka v roku 2022 bol podľa ÚVO v poriadku
Zdielať na

Nákup vrtuľníka v roku 2022 bol podľa ÚVO v poriadku

BRATISLAVA / Nákup vrtuľníkov za čias Romana Mikulca na ministerstve vnútra bol podľa úradu pre verejné obstarávanie v poriadku. Hovoríme o nákupe z roku 2022, ktorý kritizoval vtedy ešte opozičný poslanec dnes minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Nákup bol totiž rýchly a bez výberového konania, a k dispozícii v tom čase vraj boli aj lacnejšie stroje. Mikulec ale v utorok 4. júna po stanovisku úradu pre verejné obstarávanie tvrdí, že poslanec Šutaj Eštok zámerne klamal a zavádzal a kontrola to podľa neho jasne dokázala. Stroj ani dnes nie je na území Slovenska, obaja aktéri sporu majú ale iný pohľad na to, prečo.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nezistil pri nákupe vrtuľníka, ktorý v roku 2022 realizovalo ministerstvo vnútra (MV) priamym rokovacím konaním, porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Vyplýva to z rozhodnutia o kontrole zverejneného na webe úradu. Proti rozhodnutiu nie je možné podať odvolanie. Upozornil na to bývalý minister vnútra Roman Mikulec (hnutie Slovensko), za ktorého sa vrtuľník kupoval.

"V konaní o preskúmanie úkonov kontrolovaného po uzavretí zmluvy (úrad, poznámka TASR) nezistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré malo alebo mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania," skonštatoval ÚVO. Ministerstvo podľa rozhodnutia splnilo podmienky na priame rokovacie konanie.

Ministerstvo vnútra (MV) SR rozhodnutie ÚVO akceptuje. "Aspoň nevyjdú nazmar milióny eur, ktoré svojvoľne a nekoncepčne na nákup vrtuľníka použil bývalý minister vnútra Roman Mikulec," poznamenal hovorca rezortu Matej Neumann. Na tom, aby sa vrtuľník začal používať, ministerstvo podľa vyjadrenia intenzívne pracuje. "Jeho nevyužívanie je spôsobené predbežným opatrením súdu, ktoré spôsobilo zrušenie plánovaných úkonov vyplývajúcich zo zmluvy s dodávateľom, ktoré bolo medzičasom zrušené," pripomenul.

Vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov kúpilo v decembri 2022 ministerstvo za vyše 13 miliónov eur priamym rokovacím konaním. Okamžitý nákup minimálne jedného vrtuľníka označilo vtedy za nevyhnutný na zachovanie schopnosti plnenia úloh Leteckého útvaru MV SR. Zmluva bola napadnutá aj na súde. Niekoľko mesiacov ho po neodkladnom opatrení ministerstvo nemohlo používať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy