Jasno
12°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Čo bude ďalej s pozemkami i Rázsochami? Na mieste má vyrásť Národný ústav detských chorôb
Zdielať na

Čo bude ďalej s pozemkami i Rázsochami? Na mieste má vyrásť Národný ústav detských chorôb

BRATISLAVA / Rozhodnutie vlády, že na Rázsochách nebude Univerzitná nemocnica otvorilo opäť otázku, či majitelia pozemkov nebudú mať nárok na ich vrátenie, prípadne spätné odkúpenie. Obyvatelia mestskej časti Lamač sa obracajú s naliehavými otázkami na svojho starostu. Dnes sa preto stretol s ministerkou zdravotníctva. A zdá sa, že ministerstvo nezdieľa názor, že zmenou plánov sa mení aj status pre bývalých majiteľov pozemkov.

​Záujem bývalých vlastníkov či dedičov pozemkov sa dá zatiaľ rátať v desiatkach dá sa ale predpokladať, že pri zmene zámeru výstavby na Rázsochách sa môže tento záujem výrazne zvýšiť. Rokovanie na ministerstve síce zďaleka nebolo len o pozemkoch, ale aj o tom, čo všetko bude nevyhnutné pripraviť i spraviť a ako bude projekt na Rázsochách vlastne vyzerať.

Isté ale je, že čo sa týka záujmu bývalých vlastníkov či dedičov je zrejmé, že úrad im bude v tejto téme nápomocný. "Lídrami musia byť pôvodní majitelia pozemkov, my sme pripravení im v tomto nejakým spôsobom pomáhať, či už nejakými našimi právnickými silami, ale určite ďalším krokom, keď je ten záujem stretnúť sa s tými majiteľmi," uviedol Igor Polakovič, starosta MČ Bratislava-Lamač.

Rodina dostali 40 halierov za meter štvorcový

Touto témou takmer 50 rokov žije aj rodina pána Dušana, ktorá vtedy za 50 árov dostala 40 halierov za meter štvorcový. Pred rokmi, keď to vyzeralo, že sa stavať nebude, mali takéto stanovisko právnikov. "Tu bol záver taký, že tie pozemky sa mali vrátiť za tú sumu čo dostal," priblížil Dušan Akantis, obyvateľ Lamača.

Zdá sa ale, že ministerstvo zatiaľ nevidí problém v tom, ak na pozemkoch namiesto Univerzitnej nemocnice vyrastie Národný ústav detských chorôb. "Verím, že je ten záujem novej detskej nemocnice na rázsochách tým, že ten pozemok tam je, a že to bolo vyvlastnené za záujmom poskytovania zdravotnej starostlivosti, pre Lamačanov je dôležité, aby tam nemocnica stála," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. 

"Myslím si, že ministerstvo logicky nesúhlasí s tou argumentáciou, že pozemky by sa mali vracať. Ja presne neviem ako funguje zdravotnícka infraštruktúra, či detská patrí pod univerzitnú," ozrejmil Polakovič. "Toto by nemal byť problém, ale naopak aj ďalšie rokovania, ktoré si obe strany plánujú by mali všetko rozlúsknuť," doplnil Andrej Wallner, hovorca ministerstva vnútra.

Zákon nepozná pojem "zmena plánu"

Podľa ďalšieho osloveného právnika je rozdiel medzi majiteľmi, ktorý majú kúpne zmluvy a tí, ktorým boli vyvlastnené. A len pri vyvlastnení je možné diskutovať o jeho zrušení. Zákon hovorí o dôvodoch a to napríklad, ak sa v primeranej lehote nezačal používať na účel, na ktorý bol vyvlastnený. Ak sa ale nemocnica projektovala a začalo sa so stavbou, je otázka či sa nezačal pozemok využívať na ten účel. "Ak sa čo len začal využívať na ten účel je podľa nášho názoru komplikovanejšie žiadať o zrušenie vyvlastnenia. To že ten účel dodatočne odpadol, to je to o čom sa teraz bavíme, že sa zmenil ten plán ten pojem zákon nepozná," dodal advokát Andrej Leontiev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy