Polojasno
23°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Politický zmier stále nenastal. Kaliňáka nahnevala reakcia opozície
Zdielať na

Politický zmier stále nenastal. Kaliňáka nahnevala reakcia opozície

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Politický zmier sa stále nekoná. Oba tábory si totiž myslia, že tomu bránia práve tí druhí. Ďalej si preto posielajú odkazy, najčastejšie, cez sociálne siete. ​Robert Kaliňák vo videu vraví, že si musí hrýzť do jazyka. Zo stoličky ho zdvihla opozícia, ktorá skritizovala prvé vyjadrenie premiéra od atentátu.

​Opozícia sa za svoje tvrdé výroky neospravedlnila

Opozícia prvé vyjadrenie premiéra od atentátu nedokázala podľa svojich slov prejsť mlčaním. Musela sa brániť. Rovnako to vidí aj analytik, ale dodáva, že je to práve opozícia, na rozdiel od koalície, ktorá zatiaľ nepovedala jednoznačné prepáč. Napätie spôsobilo ako nazval strelca z Handlovej. "Prvé vystúpenie po atentáte bolo politickým sklamaním," povedal podpredseda NR SR Michal Šimečka. "Miesto pokusu o celospoločenský zmier sme sa dočkali pravého opaku," dodal predseda strany SaS Branislav Gröhling.

"Prosím vás a čo ste presne čakali? Že sa Robert Fico ospravedlní za vás, za vášho politického sympatizanta?" reagoval minister obrany SR Robert Kaliňák. "Mne je to naozaj veľmi ľúto, ale akonáhle máme prejav v ktorom sa hovorí o Sorosovi, o západných mocnostiach, platených demonštráciách a komplote, tak to je pre mňa priam surreálne," vyjadril sa poslanec Martin Dubéci

"Nepovedal by som, že by opozičné strany mali ostať ticho. Ak niekto na niekoho zaútočí, tak je logické, že sa bude brániť," skonštatoval politológ Radoslav Štefančík. Politológ ale pripomína, že maslo na hlave majú oba politické tábory. "Videli sme snahu Roberta Kaliňáka, ale aj Erika Kaliňáka ospravedlniť sa za svoje prehrešky z minulosti. Oveľa menej to bolo vidieť na tej opozičnej strane," dodal Štefančík.

Výnimkou je KDH

Viditeľnou výnimkou je strana KDH. Tvrdé slová, ktoré premiér adresoval opozícii prešla mlčaním. "Chcem poďakovať pánovi premiérovi, že našiel silu odpustenia a viem, že to nie je jednoduché," reagoval na video Roberta Fica predseda strany KDH Milan Majerský. KDH platí v tejto volebnej perióde za tú najústretovejšiu stranu vo vzťahu k súčasnej vládnej koalícii.

"Ja nebudem komentovať kresťanských demokratov, každý má nejaký svoj prístup, každý sme povedali to, čo sme povedali za dôležité," oznámil Dubéci. "Zmier nie je jednostranný úkon, ale každý musí prispieť do spoločnej budúcnosti," pripomenul Kaliňák. Otázne je, či sa politikom podarí na pol cestu vykročiť. V oboch táboroch stále zaznievajú tvrdé slová na adresu tých druhých. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy